Ország-világ

2020.07.10. 12:37

Egymillió forintra büntette Hadházy Ákost az adatvédelmi hatóság

A hatóság az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésben lát problémát, és arra utasította a képviselőt, hogy töröljék a korábbi kampány alatt gyűjtött kapcsolattartási adatokat. Az indoklás szerint, mivel az akció során nem adtak megfelelő tájékoztatást, így nincs jogalap kezelni az e-mail címeket – tudta meg az Origo.

Budapest, 2019. november 20. Hadházy Ákos független parlamenti képviselõ a páholyban az Országgyûlés mûködését és a képviselõk jogállását érintõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ebben az ügyben még tavaly júniusban indított vizsgálatot Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke, aki akkor azt mondta, hogy

problémás az a tény, hogy az aláírók adatai külföldre kerülhettek.

Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. A The Rocket Science Group internetes marketingtevékenységet végez, a Sync.Com pedig adatok tárolásában segíthet.

Péterfalvi Attila szerint mindez azt is jelentheti, hogy külföldre kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik a csatlakozást szerették volna elérni. Az elnök úgy véli, hogy a cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt komoly aggályok merülnek fel. Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – nyilatkozta Péterfalvi Attila.

Hangsúlyozta, hogy

a hitelesítésnek nem világos a tartalma, mivel a közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, arra csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei.

A NAIH elnöke adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. Több párt is segített a kezdeményezésben. Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök az Origo cikke szerint.

Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában