természeti csapás

2020.06.29. 14:37

Egymillió embert kell kimenekíteni az árvizek miatt egy indiai államban

A monszun okozta árvizek miatt egymillió embert kell kimenekíteni az India északkeleti részében fekvő Asszám államban – közölték a hatóságok, amelyek arra figyelmeztettek, hogy a helyzet órák alatt még súlyosabbá válhat.

Asszám államban a hét végén áttört a gátakon, és kétezer falut elöntött a Brahmaputra, az indiai szubkontinens legbővizűbb folyója, és a világ egyik leghosszabbja, amely Tibettől áramlik Indián át Bangladesbe. A területen még hétfőn is heves esőzések voltak.

Az állam kormányzója azt mondta, hogy két különálló esetben meghalt egy-egy ember, mindketten vízbe fulladtak.

A terület kormányzata közleményben arról számolt be, hogy az áradás több mint egymillió embert érint, és a helyzet óráról órára egyre súlyosabbá válik.

A folyamatosan szakadó eső az állam 33 körzetéből 23-ban okoz gondot – írta a szövetségi vízügyi hatóság, amely szerint a következő három napban a Brahmaputra vízszintje tovább emelkedik.

Az árvízi helyzet rendkívül súlyos marad, mert számos árvízvédelmi létesítmény súlyosan megrongálódott – mondta az állam vízügyi minisztere, Keshab Mmahanta. Az államban lévő Kaziranga Nemzeti Park, ahol honos a ritka egyszarvú rinocérosz, nagyobb részt víz alatt áll. Asszámban, amely nevezetes teaültetvényeiről, rendszeresek az árvizek, ezért a helyi és a szövetségi hatóságok nagy összegeket fektetnek árvízvédelembe.

Az áradó víz elleni küzdelembe félkatonai szervezeteket is bevetettek, egyrészt a mentés segítéséhez, valamint arra, hogy a koronavírus-járvány idején az evakuáltak számára létrehozott táborokban felügyeljék a távolságtartást és megakadályozzák a kór terjedését. Asszám államban eddig 7492 koronavírusos esetet regisztráltak, és 11 ember halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában