Járvány

2020.03.19. 15:45

Egyiptomban részlegesen bezárnak az éttermek, a bevásárlóközpontok

A március 31-ig tartó intézkedés nem érinti a pékségeket, a zöldségüzleteket és a házhoz szállító szolgáltatásokat.

Az egyiptomi kormány döntésére a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 31-ig reggel héttől este hatig zárva tartanak az éttermek, a kávéházak, a bevásárlóközpontok és a nigthclubbok az országban – jelentette az állami televízió.

Az intézkedés nem érinti a pékségeket, a zöldségüzleteket és a házhoz szállító szolgáltatásokat.

Egyiptomban, a legnépesebb – mintegy 100 milliós lélekszámú – arab országban eddig hat koronavírusos halálesetet jelentettek és 210 fertőzöttet tartanak számon. Korábban már bezárták az iskolákat, az egyetemeket, a mozikat és színházakat.

Csütörtökön megkezdték az országba érkező légijáratok felfüggesztését is, a korlátozás március 31-g lesz érvényben.

Csütörtökön karantén alá helyezték az alexandriai Hilton Green Szállodát, miután egy brit vendégnél megjelentek a COVID-19 tünetei. Egy nevének elhallgatását kérő szállodai alkalmazott azt nem volt hajlandó közölni, hányan vannak a szállodában, de azt elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium választási lehetőséget adott a külföldieknek, hogy a még működő járatokkal elhagyják az országot.

Az egyiptomi hatóságok több mint 300 családot helyeztek karanténba a Nílus-delta egyik falujában, és lezárták Hurgada vörös-tengeri üdülővárost, ahol a külföldi turisták látogatta szállodáival megkezdték az ország szállodainak és üdülőhelyeinek a fertőtlenítését. Sarm-es-Sejkben, Luxorban és Asszuánban minden szállodai alkalmazottat és az idegenforgalmi létesítményekben dolgozókat kétheti karantén alá helyeztek.

Burkina Fasóban, ahol szerdán halt meg az első koronavírus-fertőzött beteg, hat újabb fertőzöttet jelentettek. Szerda este összesen 33 megerősített esetet tartottak számon, többségüket a fővárosban, Ouagadougouban – közölte Martial Ouédraogo professzor. Az országban jelenleg három fertőző gócot tartanak nyilván.

A hatóságok szombaton döntöttek az iskolák és egyetemek bezárásáról, április végéig tilos a tüntetés, a nyilvános és magán gyülekezés.

Szenegálban, ahol szintén bezártak az iskolák, külön televíziós csatornát hoztak létre a távoktatáshoz. Szenegálban 37 megerősített esetet tartanak nyilván, bezártak az iskolák, a mecsetet és felfüggesztették a külföldi légijáratok többségét.

Az indiai-óceáni Mauritiusról csütörtökön jelentették az első új megbetegedéseket.

Afrikát hetekig megkímélte a SARS-CoV-2 vírus, de most a földrész 54 országából 34-ben már jelen van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik, hogyan tudnak a rossz afrikai egészségügyi rendszerek szembeszállni az új koronavírus jelentette veszéllyel.

A mauritiusi paciensek mind hazai állampolgárok, 21,25 és 59 évesek, nemrégiben tértek vissza a szigetországba – közölte az egészségügy-minisztérium, amely megerősítésre elküldte a teszteket a Dél-afrikai Köztársaságba. Ketten egy óceánjárón dolgoztak, a harmadik Nagy-Britanniából tért haza.

Pravind Kumar Jugnauth kormányfő bejelentette, hogy minden Mauritiusba érkező kétheti karanténba kerül, megtiltják az óceánjárók kikötését és bezárnak az iskolák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában