Hableány

2020.06.12. 06:27

Egy éve emelték ki a Hableány sétahajót a hullámsírból

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én a Margit híd közelében ütközés után gyűrte maga alá a Hab­leány sétahajót, amely elsüllyedt.

Budapest, 2020. június 11. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ fõigazgatója (k) koszorút helyez a vízfelszínre kollégáival a Hableány turistahajó áldozatainak emlékére és a hajóroncs egy éve történt kiemelése alkalmából tartott megemlékezésen a Dunán, a Margit hídnál 2020. június 11-én. A sétahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután ütközött vele a Viking Sigyn szállodahajó. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követõen hét dél-koreai állampolgárt sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-ko­reai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A tragédia miatt megvádolták a Viking Sigyn hajóskapitányát, az eljárás azonban a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet következtében elakadt. A büntetőügyet ­várhatóan szeptemberben kezdik tárgyalni − írja a Magyar Nemzet.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója (k) koszorút helyez a vízfelszínre kollégáival a Hableány turistahajó áldozatainak emlékére és a hajóroncs egy éve történt kiemelése alkalmából tartott megemlékezésen a Dunán, a Margit hídnál
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A dunai hajózás ismert történelmének legnagyobb katasztrófája volt ez, ahogy páratlan volt az a nemzetközi összefogással megvalósult, életveszélyes mentőakció, amelynek során 2019. június 11-én többórás munkával kiemelték a hullámsírból a hajóroncsot. A műveletet a Terrorelhárítási Központ irányította, ennek főigazgatója, Hajdu János helyezett el a vízfelszínre kollégáival koszorút a Hableány áldozatainak emlékére a hajóroncs egy éve történt kiemelése alkalmából tartott megemlékezésen a Dunán, a Margit hídnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában