sport

2018.08.27. 15:15

Doppingellenőrző labor nyílik Kenyában

Várhatóan szeptember elején megkezdi működését Nairobiban Kenya első doppingellenőrző laboratóriuma.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) hétfőn jelentette be, hogy kilenc hónapon át tartó előkészület előzte meg a nyitást. A laborban vérmintákat is ellenőriznek majd, s ugyan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) teljes értékű akkreditációját még nem kapja meg az intézet, de a WADA addig is engedélyezi olyan a mintáknak az ellenőrzését, melyeket anyagi és földrajzi okok miatt Nairobiban lesz a legcélszerűbb vizsgálni.

Az új intézményben a tervek szerint évente 800-1000 mintát tesztelnek majd, s nem csupán Kenyából, hanem a kelet-afrikai régió más országaiból, többek között Etiópiából, Ugandából és Tanzániából is visznek majd oda mintákat.

Kenyában évek óta komoly problémát jelent a doppingolás. Az ország világklasszis atlétái közül sokan fennakadtak a vizsgálatokon az elmúlt években. Az új labor segítheti az ellenőrzések hatékonyabbá tételét az országban, ugyanis eddig Dél-Afrikába, vagy Európába kellett szállítani a térségből a levett mintákat, ami idő- és pénzigényes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában