Járvány

2020.06.02. 11:33

Szijjártó Péter: az újabb összeköttetésekről fognak szólni a magyar-szlovák kapcsolatok (videó)

Közös sikertörténeteket kell építeni, mert azok adják a legjobb alapot ahhoz, hogy a korábbi nehéz kérdéseket is a siker reményével tudjuk megnyitni és megoldani – fogalmazott a magyar külügyminiszter szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal tartott budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A világjárvány elleni védekezés még inkább megerősítette a szlovák-magyar kapcsolatokat, és közös történetünk során még soha olyan jó nem volt a két ország közötti együttműködés, mint jelenleg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón. A magyar politikus megköszönte, hogy északi szomszédunk 93 magyar állampolgár hazahozatalában segített a járvány idején. Emlékeztetett, hazánk 56 szlovák állampolgárnak segített hazajutni, és 11 dél-szlovákiai kórháznak küldött adományként védőeszközöket.

Szijjártó Péter az együttműködés sikerei között említette, hogy a két ország lehetővé tette az egymás közötti ingázást, folyamatosan fenntartották a teherforgalmat, és hogy 48 órát meg nem haladó tartózkodás esetén magyar és szlovák állampolgárok korlátozás nélkül tartózkodhatnak egymás országainak területén. Összesen már 13 határátkelő áll a két ország állampolgárainak rendelkezésére – jegyezte meg.

A bejelentkezést itt tudja megtekinteni:

A következő évek a szlovák-magyar kapcsolatokban az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről fognak szólni, ezek az összeköttetések jót fognak hozni Szlovákiának, Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szlovákia jelenleg Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, az éves áruforgalom meghaladja a 10,5 milliárd eurót. Ahogy a magyar tőkekihelyezések tekintetében is az előkelő harmadik helyen áll Szlovákia – mutatott rá a tárcavezető.

Az összeköttetések tekintetében négy programot emelt ki Szijjártó Péter: elsőként a nyár végére elkészülő hidat a Dunán, amely a két Komáromot köti majd össze. Másodikként szólt arról, hogy 2022-ig hat új határátkelési pont nyílik, közöttük három új híd épül az Ipolyon. Harmadikként a két országot összekötő gázvezetékek kapacitásának 2024-ig történő növelését, negyedikként pedig idén decemberig a magas feszültségű villamosenergia-hálózat két ponton történő összekötését említette, hangsúlyozva, hogy utóbbi két program jelentősen hozzájárul a két ország energiaellátásának biztonságához.

„A magyar nemzet számára a felvidéki magyar közösség sorsa szívügy. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez nemcsak a magyar, de a szlovák kormány esetében is így van. A szimbolikusnál többre értékeljük, hogy a nemrég hivatalba lépett szlovák kormány programját magyarul is közzétette, nagyra értékeljük a miniszterelnök és a külügyminiszter úr kapcsolatépítő lépéseit a magyar közösség irányába, mint ahogyan azt is, hogy megkezdődött az előkészítése a kisebbségek jogállásáról, valamint a nemzetiségi oktatásról szóló törvényeknek is”

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint mindez azt bizonyítja, hogy

„helyes nyomon haladtunk akkor, amikor azt mondtuk: közös sikertörténeteket kell építeni, mert azok adják a legjobb alapot ahhoz, hogy a korábbi nehéz kérdéseket is a siker reményével tudjuk megnyitni és megoldani”.

Ivan Korčok egyetértett abban, hogy nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, amit az elmúlt években végzett munka eredményeként értékelt. Szavai szerint

a 25 évvel ezelőtt aláírt szlovák-magyar alapszerződés „mindent tartalmaz ahhoz, hogy kapcsolatainkat fejleszteni tudjuk”.

Úgy vélte, hogy az energetikai fejlesztések a két országon túl egész Európa energetikai biztonságához hozzájárulnak.

A koronavírus-járványról azt mondta, hogy mindkét országban sikerült ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, egymást is segítették a védekezésben,

„de a polgárok ennek a súlyos, nehéz kéthónapos küzdelemnek végre az eredményeit akarják látni”.

Mindkét ország gondoskodik a nemzeti kisebbségeiről – jelentette ki a szlovák miniszter példaként említve, hogy szlovák kulturális központ jön létre a budapesti szlovák evangélikus templomban.

Trianon századik évfordulója kapcsán Ivan Korčok arról beszélt, hogy a történelmi eseményt a két ország eltérően értékeli, majd úgy fogalmazott:

„a mi felelősségünk, hogy a történelem ne válasszon el bennünket egymástól, még ha nem is mindig köt össze”.

„A történelmet mindenki értékelje úgy, ahogy fontosnak tartja, de továbbra is dolgozzunk a kapcsolatokon” – hangoztatta.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre közölte: gesztusként értékelik, hogy a szlovák kormányfő a trianoni centenárium alkalmából Pozsonyban fogadást tart az ottani magyar közösség mintegy száz tagjának, egyúttal hivatalos magyarországi látogatásra invitálta Igor Matovic miniszterelnököt.

Trianonról hangsúlyozta:

az évforduló teljesen mást jelent magyaroknak és a szlovákoknak.

A jövőbeli jó együttműködés azon múlik, hogy „kölcsönösen tiszteletben tudjuk tartani egymás érzelmeit” – emelte ki Szijjártó Péter.

Ivan Korčok empatikus hozzáállást sürgetve erről megjegyezte, hogy az évforduló nem nehezedhet rá a kétoldalú kapcsolatokra, Igor Matovic miniszterelnök pedig hamarosan Budapestre látogat.

Szijjártó Pétert a többi között kérdezték még a tranzitzónák bezárásáról, amire a tárcavezető úgy válaszolt, az Európai Bíróság döntését végrehajtják, de nem értenek egyet azzal.

Innentől kezdve nem a tranzitzónában, hanem a magyar külképviseleteken lehet benyújtani a menedékkérelmeket – fűzte hozzá a miniszter azt is hangsúlyozva, hogy Magyarországra a jövőben sem engednek be illegális bevándorlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában