Betelik a pohár

2020.10.13. 14:12

Dán miniszterelnök: túl sok a bűnöző a migránsok között

Túl sok bűncselekményt és nemi erőszakot követnek el többnyire „nem nyugati” származású emberek, ezért nő a bizonytalanság a dán társadalomban – jelentette ki Mette Frederiksen dán miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy az európai menekültügyi rendszer nyilvánvalóan nem működik, ezért benyújt egy javaslatot, hogy csak az unión kívül lehessen a menedékkérelmeket beadni.

COPENHAGEN, DENMARK - AUGUST 15: Danish Prime Minister Mette Frederiksen speaks during a press conference as all public transit users in the country will be required to wear face mask from 22nd of August in Copenhagen, Denmark on August 15, 2020. Davut Colak / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Davut Colak

„Azt akarjuk, hogy ne lehessen Dániában menedéket kérni, azt csak harmadik országokban lehessen megtenni” – fogalmazott a dán parlament, a Folketing előtt Mette Frederiksen kormányfő a V4NA hírügynökség beszámolója szerint.

A kormányfő arról beszélt, hogy az európai menekültügyi rendszer egyértelműen összeomlott, ezért a kormány törvényjavaslatot készül beterjeszteni, hogy legalább a dán befogadási rendszert helyre rakják. A rendszer eltávolítaná az ösztönzőket, amelyek a menekülteket arra sarkallják, hogy egyből Dániába menjenek, így biztonságosabban és átláthatóbban zajlana a menekültek befogadása. Rámutatott, hogy szigorúbb politikát kell folytatniuk, hogy ellensúlyozzák a rossz európai menekültügyi rendszert.

A miniszterelnök egy másik nyilatkozatában arról is beszélt, hogy egyre nagyobb a bizonytalanság az országban, amiért a „többnyire nem nyugati származású” fiatal férfiak zaklatják a fiatal nőket csak azért, mert dánok.

„Nem szabad általánosítani, de a tényeket tudomásul kell venni” – fogalmazott Frederiksen.

„Ötből egy nem nyugati származású férfi lesz börtönviselt 21 éves kora előtt”

- tette hozzá a kormányfő, majd megjegyezte ezek a férfiak hosszú bűnlajstrommal is rendelkeznek.

„Ez nem újdonság, már hosszú évek óta tart” – mondta a kormányfő. Rámutatott, hogy számos állampolgárt azért zaklatnak, mert „túl dánok”, Bronshojban pedig még egy virsliárust is megtámadtak, amiért disznóhúst árult. „Dániában mindenhol biztonságban kell lenned – legyen az éjszakai klub, lakóövezet vagy vasútállomás” – jelentette ki.

Borítóképünkön a dán kormányfő, Mette Frederiksen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában