Ország-világ

2021.09.10. 07:21

Cseh Katalin-ügy: bezsebelték a támogatást, mégis üresen áll a szécsényi telephely

Az elmúlt napokban Cseh Katalinhoz, a Momentum európai parlamenti képviselőjéhez és családjához köthető céghálózat pályázati pénzekkel való visszaélésétől volt hangos a sajtó. Az ügyben érintett lehet Szécsény is, ahol egy épületre szintén a politikushoz fűződő cégek 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Az ingatlan azonban ma is üresen áll, nem folytatnak benne tevékenységet.

Budapest, 2021. március 22. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselõje felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az országos botrány megyei vonatkozásai kapcsán a Nógrád megyei hírportál megszólaltatta a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA) ügyvezető igazgatóját, Varga Bélát.

„Megdöbbenve értesültünk róla, hogy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott egy olyan cég, amely állítólag a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanban van bejegyezve. Mi, szécsényiek mindannyian tudjuk, hogy ez a cég a valóságban sosem folytatott semmilyen tevékenységet az épületben. Korábban az önkormányzat volt a tulajdonosa az ingatlannak, így vélhetően ők többet tudhatnak az ügyről. Mivel az ingatlanban volt a vállalkozásnak székhelyszolgáltatása, jogosulttá válhatott a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésére szolgáló, magasabb összegű támogatásokra is. A fejlesztésekből azonban nem valósítottak meg semmit, az épület ma is üres” – mondta Varga Béla.

Hozzátette, az NMRVA ügyvezető igazgatójaként szomorúnak tartja, hogy

ezt a több mint 1,5 milliárd forintot a nógrádi mikro- és kisvállalkozásoktól vették el. Ha ugyanis ezt az összeget nem a fiktív fantomprojekt kapja, akkor rengeteg új munkahelyet teremthettek volna a térségben a helyi cégek.

Valakinek milliárdokat hozott az ingatlan
Fotó: L.B. / NMH

Varga Béla kitért arra is, hogy az önkormányzat 40 millió forintért – vagyis sokak szerint áron alul – értékesítette az 1060 négyzetméteres, háromszintes, jó állapotú ingatlant, amelyet most az új tulajdonos 130 millió forintért kínál eladásra. Varga Béla szerint

ebben a történetben túl sok a véletlen egybeesés, az okozott kár elszenvedői pedig a szécsényi kistérségi vállalkozások és a lakosok.

Filkor Lajos önkormányzati képviselő emlékeztetett: az önkormányzat a 2019-es választások során került nehéz helyzetbe, amikor kézzelfogható fedezet nélkül újítottak fel belterületi utakat, erősen túlárazva, kifogásolható minőségben. Ezért a tulajdonában lévő értékes ingatlanokat, köztük a Rákóczi út 125. címen lévőt is értékesíteni akarta.

„Ez az épület korábban az Unilever Kft. tulajdonában állt, és információim szerint több mint tíz cég telephelye volt bejegyezve oda. A 2019-es novemberi képviselő-testületi ülésen dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet kérdéseket tett fel az épületben bejegyzett cégekkel és a nagy összegű támogatásokkal kapcsolatban (az erről készült videó elérhető a YouTube-on – a szerk.), Stayer László polgármester azonban nem tudott érdemi információval szolgálni. A képviselő-testületi tagok többsége – függetlenek és baloldaliak – megszavazta az ingatlan eladását egy akkori értékbecslés alapján, 40 millió forintos áron, miközben egy korábbi becslés szerint az épület 2010-ben 125 millió forintot ért” – mondta Filkor Lajos. Közölte azt is, hogy már ezen az ülésen is felmerült a bűncselekmény gyanúja, viszont az önkormányzat nem tett érdemi lépéseket. Egy későbbi zárt ülésen a polgármester felolvasott egy levelet az egyik érintett nyomdaipari cégtől. A képviselő szerint az ebben foglaltak burkolt fenyegetést tartalmaztak, miszerint jobban teszik, ha nem foglalkoznak többet a céggel és a támogatások sorsával sem.

Munkásszállónak szánták, majd eladták az épületet

Stayer László polgármester a portálnak azt mondta, nem tudott róla, hogy Cseh Katalinhoz köthetők ezek a cégek. Mint fogalmazott, ha valaki pontosan utánanéz a dátumoknak, akkor magától is rájön, hogy nem is tudhatott róla.

„A sajtóban megjelent hivatalos iratok szerint a Cseh Katalinhoz köthető cégek 2016. február 29-én kerültek bejegyzésre székhelyként Szécsénybe, és 2018. január 15-én törölték szécsényi székhelyüket. Az önkormányzat tulajdonába 2019. augusztus 30-án került az ingatlan, tehát majd két évvel azt követően, hogy már törölték a szóban forgó székhelyet” – mondta Stayer László és hozzátette: amíg az önkormányzat tulajdonában volt az ingatlan, addig annak nem volt bérlője.

„Az ingatlant azért vásárolta meg az önkormányzat, mert megjelent egy pályázat munkásszállók fejlesztésére, ezt az ingatlant pedig alkalmasnak találtuk a meghatározott célra. A pályázaton sajnos nem nyertünk, ezért megváltunk tőle” – mondta. Kitért arra is, hogy 25 millió forintért vették meg, plusz az eladótól a városi sportegyesület kapott még 15 millió forint taotámogatást. Kilenc hónappal később pedig 40 millió forintért eladták, vagyis kevesebb mint egy év alatt 25 millió forintból „csináltak” 55 millió forintot.

„Az önkormányzat nyilvános pályázaton hirdette meg az ingatlant. Előtte készült értékbecslés, kettő is. Az eladáshoz közeli értéket állapítottak meg. Azt, hogy a 40 millió forint alacsony ár-e vagy magas, nehéz megmondani. Sokismeretlenes egyenletrendszerről beszélünk. A vevőnek ez is sok, az eladónak pedig minden kevés. A végső és döntő szót minden esetben a piac mondja ki. A 25 milliós vételárhoz képest a 40 milliós eladási összeg egy éven belüli tranzakciónál azért nem tekinthető alacsonynak” – hangsúlyozta a város vezetője.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában