Bolgár kamion

2019.11.25. 14:39

Bűnösnek vallotta magát a sofőr

A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat.

THURROCK, ENGLAND - OCTOBER 23: A view of the site where 39 bodies were discovered in the back of a lorry on October 23, 2019 in Thurrock, United Kingdom. British police said the bodies of 39 people have been found in a truck in an industrial park in Thurrock, west England. Tayfun Salci / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Tayfun Salci

Bűnösnek vallotta magát illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben hétfőn Londonban annak a bolgár rendszámú kamionnak a sofőrje, amelynek hűtőkonténerében október végén 39 vietnami állampolgárt holtan találtak Anglia délkeleti részén.

Robinson tárgyalása hétfőn kezdődött a londoni központi büntetőbíróságon.

A sofőr, akit a hírhedt londoni Belmarsh börtönben tartanak vizsgálati fogságban, videokapcsolaton keresztül válaszolt a büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – eljáró tanácsának kérdéseire.

Robinsont a tárgyalás nyitónapján egyelőre csak arról kérdezték, hogy a vádpontok közül az illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben bűnösnek tartja-e magát, és a vádlott erre igennel válaszolt.

Az emberölési vád tárgyalása hétfőn még nem került napirendre.

Az Old Bailey bírói tanácsa a következő tárgyalási napot december 13-ára tűzte ki, és elrendelte Robinson további fogva tartását.

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.

A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő, közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből.

A kamionszerelvény Scania típusú, bolgár rendszámú nyerges vontatója, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.

A brit hatóságoknak november első hetében sikerült azonosítaniuk az áldozatokat.

Az elhunytak valamennyien vietnami állampolgárok voltak.

A listán két 15 éves fiú neve is szerepel. Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc olyan áldozat van, aki tizenéves volt, az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjed. A legidősebb áldozat egy 44 éves férfi. A két hete közzétett névsor alapján az áldozatok között nyolc nő van.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában