húsz év börtön

2019.11.30. 07:31

Bűnösnek találták politikai riválisai meggyilkolásában a hivatalban lévő suriname-i elnököt

A dél-amerikai Suriname egyik katonai bírósága pénteken bűnösnek találta és húsz év börtönre ítélte Dési Bouterse hivatalban lévő elnököt, mert egy puccsot követően 1982-ben tizenöt politikai riválisát végeztette ki.

Az államfő elleni nagy horderejű per 2007 novemberében indult. A mostani ítélettel az ügyben eljáró katonai törvényszék egyelőre még nem rendelte el a jelenleg Kínában hivatalos látogatáson lévő elnök őrizetbe vételét. A szombaton Kubába utazó Bouterse fellebbezést nyújthat be az ítélettel szemben, egyelőre azonban még nem reagált.

Röviddel az ítélethirdetést követően a kormány nyugalomra intette az ország valamivel több mint félmilliós lakosságát. „A demokrácia megőrzése elsődleges fontosságú” – olvasható a kormányzati közleményben.

Az elnök 2007-es első nyilvános bocsánatkérésében „politikai felelősséget” vállalt az 1982-ben történtekért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kivégzéseken nem volt jelen.

Az ellenzéki pártok, valamint Hugo Essed, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje Bouterse azonnali lemondását követelték. „Szégyenteljes, hogy továbbra is ő az elnök” – hangoztatta a jogász.

Az ügy Suriname-ban a „decemberi gyilkosságok” néven ismert. Az áldozatok soraiban a dél-amerikai ország sok ismert személyisége volt, ügyvédek, újságírók és egy egyetemi professzor is. A mészárlást egyedül egy szakszervezeti vezető élte túl, aki később tanúvallomást tett Bouterse ellen, akit 24 vádlott társával együtt azzal gyanúsítottak, hogy összeterelték és kivégezték ellenlábasaikat Paramaribo egyik gyarmati korszakból származó erődjében.

Bouterse először 1980-ban került hatalomra puccsal, miután Suriname 1975-ben függetlenné vált Hollandiától. 1987-ben nemzetközi nyomásra lemondott, majd 1990-ben rövid időre ismét megragadta a hatalmat. 2010-ben megválasztották elnöknek, majd újraválasztották 2015-ben. Röviddel megválasztását követően amnesztia törvényt fogadtatott el, amelyet azonban az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek ítélt. 2016-ban pedig arra utasította a főügyészt, hogy azonnali hatállyal állítsa le az ellene folyó jogi eljárásokat, de a törvényszék felülbírálta ezt.

Boutersét 1999-ben egy holland törvényszék kábítószer- kereskedelem miatt 11 év szabadságvesztésre ítélte távollétében. Egy suriname-i bíróság pedig fiát, Dino Boutersét ítélte el 2005-ben, mert egy banda fejeként kokaint, lopott luxusautókat és fegyvereket csempészett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában