Járvány

2021.04.21. 09:56

Brazília újabb védőoltások vásárlásáról folytat tárgyalásokat az amerikai Pfizer gyógyszeripari céggel

Jair Bolsonaro elnök kormányát már többször bírálták, amiért nem biztosította elég gyorsan a vakcinaellátást.

Brazília tárgyalásokat folytat a Pfizer gyógyszeripari óriással további százmillió koronavírus elleni oltóanyag megvásárlásáról – közölte kedden Fabio Faria tájékoztatási miniszter.

„A tárgyalások mintegy 20 nappal ezelőtt indultak, és a kormány igyekszik felgyorsítani a folyamatot” – írta a Twitter közösségi oldalon.

Brazília egyike azoknak az országoknak, ahol a legsúlyosabb a koronavírus-járvány okozta helyzet. Ennek oka főképpen egy új, erősen fertőző vírusváltozat megjelenése, a vakcinák lassú és hiányos bevezetése, valamint a kórokozó terjedésének megfékezését segítő korlátozások egyenlőtlensége.

A latin-amerikai országban 24 óra alatt 69 381 új koronavírusos megbetegedést és 3321 halálesetet regisztráltak kedden az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A halottak száma 378 003-ra emelkedett, ami az Egyesült Államok után a második legmagasabb a világon. A megerősített esetek száma meghaladja a 14 milliót.

Jair Bolsonaro elnök kormányát már többször bírálták, amiért nem biztosította elég gyorsan a vakcinaellátást. A kérdésre rálátó forrás szerint, amennyiben megkötik az új megállapodást a Pfizerrel, akkor 100 millió adag oltás érkezne az év végétől, hogy biztosítsák a jövő évi oltási kampány ellátását.

Brazília már korábban is kötött egy üzletet 100 millió adag Pfizer/Biontech-vakcinára, a megrendelés első szállítmánya a jövő héten érkezik meg. Április és június között 15,5 millió adag érkezik – közölte a helyi egészségügyi tárca.

A Pfizer kedden közölte, a brazil egészségügyi hatóság engedélyezte, hogy a vakcinájukat akár két hétig mínusz 20 Celsius-fokon tárolják, ami megkönnyíti az ellátás megszervezését a trópusi országban.

A Pfizer vakcina mínusz 75 Celsius-fokon tárolva hat hónapig eltartható, ami Brazíliában logisztikai kihívást jelent, mivel ehhez különleges fagyasztókra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában