fullasztó a helyzet

2018.05.29. 12:45

Bozóttüzek szennyezik a levegőt Sydneyben, sokan rosszul lettek

Még a pekinginél is rosszabb a levegő.

Több tucatnyi, légzési panaszokban szenvedő embert láttak el mentősök az ausztráliai Sydneyben, ahol bozóttüzek keltette füst miatt a levegő minősége most rosszabb, mint a kínai főváros, Peking egyes részein – közölték kedden a hatóságok.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint 80 esetben riasztották őket,

több mint ötven embert kellett asztma és légzési nehézségek miatt ellátni Sydney különböző pontjain.

Új-Dél-Wales tűzoltósága arról számolt be, hogy Sydney környékén a hétvégén 70 helyen hajtottak végre irányított bozótégetést, hogy csökkentsék a nagyobb tüzek kialakulását. A füstveszély kedd délután az előre jelzett déli szelek és záporok érkeztével csökkenni fog. Egyes helyeken nyomokban még tapasztalható füst még az elkövetkező napokban – tette hozzá a hatóság.

A város levegőjének minősége rosszabbá vált, mint Pekingben. A világ egészére kiterjedő levegőminőségi index által gyűjtött adatok alapján az egészségügyi hatóságok figyelmeztették a légzési problémákkal küzdő embereket, továbbá az időseket és a fiatalokat, hogy maradjanak zárt helyen.

Új-Dél-Wales levegőtisztasági indexe azt mutatta, hogy Sydney északnyugati és délnyugati részében a káros finomszemcsés anyagok miatt veszélyes mértékű a levegő szennyezettsége. Az ausztrál környezetvédelmi hatóság szerint az ilyen, 2,5 mikrométernél kisebb veszélyes részecskék belélegzése miatt évente több mint 520 ember hal meg Sydneyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában