biztonság

2019.11.22. 20:02

Bővítik Magyarország és Bosznia-Hercegovina védelmi együttműködését

A regionális együttműködés azért is fontos, mert számos olyan kihívás van – például az illegális migráció, az azzal járó nehézségek, valamint az illegális fegyverkereskedelem -, amelyeket együtt kezelhetnek majd.

Bővítik a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti védelmi együttműködést – jelentette be a két ország védelmi minisztere pénteken Budapesten újságírók előtt.

A megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón

Marina Pendes, Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere elmondta, 2006 óta működik náluk egységes honvédelmi tárca, amelynek létrejöttekor írták alá Magyarországgal az együttműködési megállapodást, aminek bővítéséről döntöttek most.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország tapasztalata – mivel tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak – nélkülözhetetlen számukra euroatlanti csatlakozási törekvéseikben.

Hozzátette: a regionális együttműködés azért is fontos, mert számos olyan kihívás van – például az illegális migráció, az azzal járó nehézségek, valamint az illegális fegyverkereskedelem -, amelyeket együtt kezelhetnek majd.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte, hogy

Magyarország tapasztalataival segít egy olyan programot összeállítani, amellyel támogathatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti csatlakozási törekvéseit.

Ebben a dokumentumban rögzítenék például, hogy mit tett Magyarország, a Magyar Honvédség, valamint a katonák, hogy sikeres lehetett a NATO-csatlakozás. „A közös munka részleteit munkatársaik a jövő év elején dolgozzák ki” – fűzte hozzá.

Jelezte, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek.

Bosznia-Hercegovina – függetlenül attól, hogy nem európai uniós és nem is NATO-tagország – „példaértékűen vesz részt a békefenntartói feladatokban”.

„Ezért elismerés és köszönet jár az ország védelmi miniszterének, minisztériumának és a katonáinak” – mondta Benkő Tibor.

Kitért arra: Magyarország számára a Nyugat-Balkán békéje, biztonsága elődleges. Felidézte, hogy Magyarország már korábban is segített Bosznia-Hercegovinában a béke építésében; a mostari híd újjáépítésében is segítettek magyar katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában