leomlott nimbusz

2019.05.08. 11:30

Börtönbe kell vonulnia a Nobel-botrány kirobbantójának

Le kell töltenie börtönbüntetését a nemi erőszakért elítélt Jean-Claude Arnault-nak, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik volt tagja férjének, mivel a svéd legfelsőbb bíróság kedden elutasította a fellebbezését.

Jean-Claude Arnault-t, Katarina Frostenson svéd költő- és írónő francia származású férjét tavaly két és fél év szabadságvesztésre ítélték egy nő 2011-ben történt kétrendbeli megerőszakolásáért. Az áldozat egyike annak a 18 nőnek, akiket a Dagens Nyheter című lap egy 2017 végi cikke szerint a kulturális menedzser szexuálisan bántalmazott. A férfi tagadja bűnösségét.

A legfelsőbb bíróság a vádlott fellebbezését elutasítva kedden hangsúlyozta, hogy a döntés azt jelenti, Arnault-nak le kell töltenie a kiszabott büntetést. A svéd legfelsőbb bíróság döntései precedensértékűek az alacsonyabb fokú bíróságok számára.

Jean-Claude Arnault
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A szexuális bántalmazási ügy egyike volt azoknak a botrányoknak, amelyek a Svéd Akadémia munkájának ellehetetlenüléséhez, az aktuális irodalmi Nobel-díj kihirdetésének elmaradásához vezettek 2018-ban.

Arnault a stockholmi kulturális élet prominens figurájának számított és saját rendezvényközpontot működtetett, részben a Svéd Akadémia pénzéből. Felesége, Katarina Frostenson idén távozott a testületből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában