megkezdődött a per

2021.07.27. 16:25

Bíróság elé állította a londoni ingatlanbotrányban érintett bíborosát a Vatikán

Megkezdődött kedden a Vatikán londoni ingatlanbotrányával kapcsolatos ügy tárgyalása a vatikánvárosi állami bíróságon, a 10 vádlott között van a 73 éves Angelo Becciu érsek, akinek személyében először áll egykori bíboros a törvényszék előtt.

A Szentszék július eleji közlése szerint egyebek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat az olasz érsek és kilenc másik személy ellen.

Becciu az ügy nyomán tavaly szeptemberben lemondott vatikáni tisztségeiről és bíborosi jogairól. Az érintettek – köztük az érseken kívül a Vatikán négy másik volt tisztségviselője – a Vatikánnak egy 350 millió eurós londoni ingatlanbefektetését intézték, ekkor követték el a bűncselekményeket.

Az első számú gyanúsított Gianluigi Torzi, aki 15 millió eurót csalt ki a Vatikántól a londoni ingatlan tulajdonjogának az átengedéséért. A közvetítő Londonban várja az olasz kiadatási eljárás végét.

Torzi ellen a vatikáni ügyészség a londoni Slone Avenue utcában található épület vásárlásával kapcsolatban folytat vizsgálatot. A Szentszék befektetésként kívánta megvásárolni a korábban a Harrods üzletlánchoz tartozó épületet, ám miközben Torzi 15 millió eurós hasznot szerzett belőle, a Vatikán számára az üzlet hatalmas veszteség volt.

A bróker a vásárlás során saját nevére íratta az épületet birtokló cég részvényeit, majd ezekért cserébe a Vatikánt zsarolta. Az eredetileg több mint 90 millió euróra becsült londoni ingatlanon a Vatikán legalább ötven millió eurót veszített, más számítások szerint a veszteség meghaladja a 350 milliót.

A 2016-tól dagadó botrány 2019 októberében került nyilvánosságra, amikor a vatikáni ügyészség a szentszéki államtitkárságon házkutatást tartott, és öt vatikáni dolgozót kitiltott a pápai állam területéről. Köztük szerepelt Alberto Perlasca, a szentszéki államtitkárság adminisztratív ügyekkel foglalkozó első szekciójának irodavezetője, valamint Tommaso di Ruzzi, a vatikáni pénzügyi információs hatóság (Aif) igazgatója is.

Az ügyben, amelyben a gyanú szerint felelősség terhel két, Svájcban bejegyzett, továbbá egy amerikai és egy szlovéniai illetőségű gazdasági társaságot is, két éve indítottak nyomozást az olasz és a vatikáni hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában