Fenyegetés

2018.02.05. 14:40

Berlusconi: a migráció társadalmi időzített bomba

Az olaszok nem rasszisták, de fenyegetve érzik a biztonságukat az ellenőrizetlenül beáramló migránsok miatt - mondta Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő hétfőn, hozzátéve: a bevándorlók okozta válsághelyzet nem más, mint egy ketyegő társadalmi időzített bomba.

„Széleskörű társadalmi nyugtalanságot figyelhetünk meg Olaszországban, amely az itt élő migránsok nagy számából fakad” – mondta a RAI olasz közszolgálati televíziónak a politikus.

Szombaton letartóztattak egy újfasiszta férfit, aki hat migránst sebesített meg autójából lövöldözve. Berlusconi úgy véli, hogy a közép-olasz Maceratában elkövetett támadás mögött nem húzódott meg politikai megfontolás, az egy őrült elme műve volt.

Friss közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége a volt kormányfő vezette jobbközép koalíciót támogatja a március 4-én esedékes parlamenti választások előtt. A választópolgárok többségét leginkább a migráció aggasztja. Maga Berlusconi egyébként nem vállalhat közhivatalt, mert elítélték adócsalásért.

Berlusconi vasárnap úgy nyilatkozott a családja tulajdonában álló Mediaset médiavállalatnak, hogy Olaszországban legalább 630 ezer törvénytelenül érkezett ember él, akik „társadalmi időzített bombák, mert alkalmi jövedelmekből és bűnözésből élnek”.

A politikus és radikális jobboldali szövetségese, az Északi Ligát vezető Matteo Salvini hazatoloncolná az összes nem regisztrált migránst, de sokan megkérdőjelezik a költségesnek vélt terv kivitelezhetőségét.

2015 és 2017 között több mint 450 ezer ember érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, és minimum 40 százalékuk kapott valamilyen menedékjogi védelmet. Tavaly több mint egyharmadával csökkent számuk a Líbiával kötött megállapodásoknak köszönhetően, de mindez nem nyugtatta meg az olasz társadalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában