Ország-világ

2020.10.01. 17:55

Benkő Tibor: Magyarországnak a térség meghatározó erejévé kell válnia

A magyar hadiipar megteremtése erősíti a függetlenséget.

A védelmi képesség építéséről beszélt a honvédelmi miniszter csütörtökön Győrben, kiemelve, hogy a Magyar Honvédség (MH) a térség meghatározó haderejévé szeretne válni.

Benkő Tibor az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozóján tartott előadást.

Hangsúlyozta: a magyar hadiipar megteremtése erősíti a függetlenséget és erősíti a magyar gazdaságot.

„Minden beszerzésnél arra törekszünk, hogy ne csak elköltsük az adófizetők pénzét, hanem abból profitáljon az ország, munkahelyek jöjjenek létre” – jelentette ki.

Hozzátette: így létesült helikopteralkatrész-gyártás Gyulán, Zalaegerszegen gyártják a Lynxet, a világ egyik legmodernebb gyalogsági harcjárművét és cseh licensz alapján készítenek kézifegyvereket.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programmal összefüggésben Benkő Tibor beszélt a katonák toborzásáról, oktatásáról, kiképzéséről és arról, hogy nyugdíjas éveikben gondoskodnak róluk.

Elmondta, hogy hamarosan egy negyedéves kiadványt jelentet meg a Zrínyi Nonprofit Kft., amelyet eljuttatnak a nyugállományú katonákhoz, beszámolva a honvédségi eseményekről, fejlesztéseket.

Megemlítette, hogy a nyugállományú katonák támogatásáért megállapodást kötöttek több üzletlánccal, amelyek kedvezményeket biztosítanak a vásárlásoknál, illetve pénzügyi tranzakcióknál, számlavezetésnél.

Benkő Tibor kiemelte: növekszik az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők száma, 2004-től 2010-ig 17 önkéntes tartalékos állt az ország rendelkezésére, ma 10 ezernél több. A magyar haderő létszáma folyamatosan nő, és a kadétképzési programhoz már 76 középiskola csatlakozott.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a katonaság kötelékébe tartozókról történő gondoskodáson túl a haderőfejlesztési program célja, hogy a magyar honvédséget korszerű technikai eszközökkel szereljék fel egy modern, ütőképes haderő kialakításáért.

A technikai eszközök fejlesztését a légierővel kezdték, könnyű Airbus H145M-es helikopterből 20-at rendeltek, ebből 9 már hadrendben áll, ebben az évben még várnak 7-et. Közepes helikopterből 16-ot rendeltek, 2023 és 2025 között kell hadrendbe állniuk – ismertette a miniszter.

A szárazföldi képességek modernizálására pedig – tette hozzá – 12 Leopard 2A4-es harckocsi érkezik idén Magyarországra, ebből nyolcat már átvettek. A legkorszerűbb, Leopard 2A7-es harckocsik 2023-tól érkeznek, Európában ilyenekkel csak négy ország rendelkezik.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvédelmi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége által szervezett országos rendezvénysorozatban Benkő Tibor Magyarország hét régiójában és Budapesten tart tájékoztató fórumokat, hogy a nyugállományú katonák megismerhessék a Magyar Honvédség 2032-ig szóló terveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában