Hősök napja

2018.05.27. 19:01

Benkő Tibor: A biztonságért folyamatosan tenni kell

Fontos, hogy a fiatal generáció is megismerje a történelmet, és tudják, elődeik mi mindenért küzdöttek.

Budapest, 2018. május 27. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a magyar hõsök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen a Magyar Katonahõsök Emlékmûvénél a Rákoskeresztúri új köztemetõben 2018. május 27-én. A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte. Az Országgyûlés 2001-ben nyilvánította a magyar hõsök emlékünnepévé minden esztendõ májusának utolsó vasárnapját. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Magától nincs béke és a biztonság, folyamatosan tenni kell érte – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap Budapesten, a magyar hősök emlékünnepén.

Benkő Tibor a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a Magyar Katonahősök Emlékművénél mondott beszédében kiemelte: a magyar hősök emléknapján nemcsak a hősi halált halt katonákra, hanem azokra a polgári, civil emberekre is emlékezünk, akik a hazáért, az ország függetlenségéért, szabadságáért, a magyar nép boldogulásáért áldozták az életüket.

A legnagyobb hálával, tisztelettel és köszönettel tartozunk nekik – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: nekik köszönhető, hogy létezik Magyarország, léteznek a magyarok, létezik a nemzet.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a hősöket tisztelni, becsülni kell, nem gyászolni kell őket, hanem emlékezni rájuk. Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni mindenkit, köztük azt a fiatal nemzedéket is, amely a mai gyereknapon vidáman ünnepel, ma a békében és biztonságban élhet. A történelem igazolja, hogy a béke és a biztonság mennyire törékeny. Fontos, hogy a fiatal generáció is megismerje a történelmet, és tudják, elődeik mi mindenért küzdöttek – fejtette ki.

Azt mondta: sokat kell még tenni azért, hogy mindenki úgy gondolkodjon, ez a haza, ez a föld a legnagyobb kincs.

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el a Magyar Katonahősök Emlékművénél mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Böröndi Gábor vezérkarifőnök-helyettes és Szegő László, a köztársasági elnök szárnysegédje.

Az Országgyűlés a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvényben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

Az emlékünnep alkalmából országszerte sok településen tartanak megemlékezést, szentmisét, koszorúzást.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen a Magyar Katonahősök Emlékművénél a Rákoskeresztúri új köztemetőben 2018. május 27-én. A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte. Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában