ütőképes honvédség

2019.09.03. 22:45

Benkő Tibor: a béke és a biztonság megőrzése össztársadalmi kötelesség

Sokan úgy gondolják, hogy a béke és a biztonság megőrzése katonai feladat, ez azonban össztársadalmi kötelesség – jelentette ki a honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot ismertetve.

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Benkő Tibor a Kecskeméten tartott előadásában hangsúlyozta: Közép-Európa térségének és állampolgárainak biztonságáról az itt élőknek kell gondoskodniuk, éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy „a hazája iránt elkötelezett, jól kiképzett, kiválóan felkészített” katonákra van szükség.

„Modern, ütőképes, jól felszerelt honvédség kell, amely a térség meghatározó erejeként képes a régió kihívásait, kockázatait és fenyegetéseit kezelni”

– tette hozzá a miniszter.

Mint mondta: a világnak mindig van olyan pontja, ahol éppen nincs béke.

A huszonegyedik század kihívásai között pedig ma már éppen úgy megtalálható „az információs hadviselést és a kibertérben történő műveleteket magába foglaló hibrid hadviselés”, mint a terrorizmus és a migráció.

Benkő Tibor hangsúlyozta, a rendkívüli állapot bevezetésének feltételrendszerét békében kell kidolgozni és megteremteni, így mindenki tudja, hogy milyen feladatot és kötelességet igényel egy ilyen helyzet. A szaktárca vezetője kiemelte,

a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program honvédelmi részének középpontjában a katona áll, míg a haderőfejlesztés a haditechnikára fekteti a hangsúlyt.

„A honvédségnek mindig alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez, és a katonának minden körülmények között meg kell felelnie a kihívásoknak. Egy katonának éppen ezért egy

szigorú követelményrendszer szerinti életpályát kell felvázolni, amely egyebek mellett magába foglalja a lakhatási támogatást, az egészségkárosodási ellátás rendszerét és a tisztességes illetményt is.

Ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni a kiképzésére, képzésére és oktatására is” – szögezte le. A miniszter emlékeztetett,

Magyarország 2003-ban a békefenntartói feladatokra készülve a NATO iránymutatása alapján mindent felszámolva már csak a könnyű katonai képességekre koncentrált.

„Két évvel ezelőtt, a világban zajló eseményekre hivatkozva a NATO kifejezett kérése viszont már az volt, hogy az ország fejlessze nehéz képességeit. Ehhez azonban tüzérségi és páncéltörő eszközökre, valamint harckocsikra is szükség van” – sorolta.

„A béke és a biztonság fenntartása áldozatot követel, de ez inkább legyen anyagi természetű, mintsem emberi életeket követeljen” – fogalmazott. Benkő Tibor elmondta: katonai számvetések szerint

az országnak a jelenlegi helyzetben mintegy 30 ezer aktív katonára és mintegy 20 ezer önkéntes tartalékosra van szüksége, akik biztosítják az átmenetet a béke időszaki feladatokból a rendkívüli állapotba.

A béke időszakában – nyíregyházi és székesfehérvári székhellyel – két területvédelmi ezredet működtetnének, míg ezek száma különleges jogrendben hétre emelkedne. A szaktárca vezetője a Bács-Kiskun megyét érintő haderőfejlesztésről elmondta:

a kiskunfélegyházi gyárban már megkezdődött a fegyverek összeszerelése, de a gyártósorok végleges üzembe helyezése még folyamatban van. Az üzem azonban a magyarországi fegyverszükségletet két műszakban négy év alatt ellátja.

Éppen ezért már megkezdődött a nemzetközi piackutatás, és a mintegy 200-250 fős gyár a jövőben más országok igényeit is kiszolgálhatja majd. Kiemelte,

jelenleg is zajlik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis korszerűsítését és bővítését magába foglaló fejlesztés, amelynek keretében elvégzik a kifutópálya kiszélesítését is.

A következő évben elkezdődő és várhatóan 2022-ig tartó fejlesztési folyamat pedig már a szakmai és infrastrukturális feladatok elvégzését jelenti. Idesorolta a Gripenek szoftverfrissítését és fegyverzetük korszerűsítését, a több gép elhelyezését biztosító állások és a repülőtér kettős hasznosítását szolgáló civil terminál kialakítását is. Mint mondta: dolgoznak továbbá a jelenleg a Liszt Ferenc repülőtéren állomásozó csapatszállító repülőgépek fejlesztésén, az AN-26-os teherszállító repülőgépek utódainak megtalálásán és beszerzésén, de nagy szükség lenne például a Gripenek esetében a légi utántöltési feladatok ellátásra szolgáló gépek beszerzésére is.

Négy új helikopter érkezik a Magyar Honvédséghez

Négy új Airbus Helicopters H145M típusú helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben, a magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött a gyártó németországi üzemében. Az idei négy után jövőre várhatóan tizenkettő, 2021-ben pedig hat H145M típusú gép érkezik a flottába. Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg. Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterével az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter ismerteti a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában