megemlékezés

2020.10.06. 11:11

Benkő: soha, de soha nem adjuk fel a küzdelmet

Több mint ezeréves történelme során a magyar nép mindig a szabadságért küzdött – hangoztatta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján.

Budapest, 2020. október 6. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter az aradi vértanúk emléknapján 2020. október 6-án, az Országház elõtti Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Benkő Tibor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen hangsúlyozta:

„nemcsak a szabadság népének nevezhetjük magunkat”, azt is elmondhatjuk, hogy „soha, de soha nem adjuk fel a küzdelmet”.

Ezen a gyásznapon emlékezünk a 13 aradi vértanúra és az első alkotmányos miniszterelnökre, Gróf Batthyány Lajosra, akik életüket, vérüket adták Magyarország, a magyar emberek szabadságáért – mondta.

A miniszter kifejtette: Batthyány Lajos a szabadságharc idején, 1848. március 17-én vette át miniszterelnöki megbízatását.

Március 23-án megalakult az első önálló, független magyar kormány, majd az első tíz önálló magyar honvédzászlóalj, és 1848. szeptember 29-én Pákozdnál megvívta az első győztes csatát az első magyar honvédsereg.

A magyar népnek ez azt jelentette, hogy bármilyen erős a túlerő, „akaratunk, elszántságunk, szabadságvágyunk” minden erőt felülmúl

- fogalmazott.

Batthyány Lajos október 2-án visszaadta miniszterelnöki megbízatását, de ezen rövid idő alatt is „maradandót alkotott” – szögezte le Benkő Tibor.

Kiemelte: ez a gyász napja, de ez nem jelenti azt, hogy búslakodni, siránkozni kell.

Ez a nap azt jelenti, hogy vannak elődeink, példaképeink, akiket követnünk kell, akik feladatot róttak ránk, és akik elvárják, hogy az utókor legalább olyan odaadással és felelősségteljesen gondoskodjon országunkról, országunk népéről – jelentette ki Benkő Tibor.

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen a miniszter felhívta a figyelmet, hogy a magyar történelem küzdelmei nem voltak hiábavalók, hiszen most is itt élhetünk a Kárpát-medencében magyarként, elhivatottan és elkötelezve népünk békéjéért és biztonságáért.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

1849. október 6-án I. Ferenc József osztrák császár utasítására először Aradon történtek meg a kivégzések – idézte fel a miniszter, de egyúttal hangsúlyozta: ezzel a megtorlással nem valósult meg a bécsi udvar azon törekvése, hogy megtörjék a magyar nemzetet, a magyar embereket.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter az aradi vértanúk emléknapján 2020. október 6-án, az Országház előtti Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában