takarításra kell

2017.08.14. 17:04

„Belépődíjat” szednek a turistáktól az ausztrál őslakosok

Idén 200 dollárt kell fizetni hajónként minden kikötésnél, 2019-től már fejenként kérnek 152 dollárt.

Az őslakosok képviselői szerint a bevételeket a turistacélpontok tisztán tartására és a kulturális helyszínek védelmére fordítják, valamint támogatást nyújtanak azoknak az őslakosoknak, akik vállalják, hogy köszöntik a látogatókat és mesélnek nekik a földjükről.

Az északnyugat-ausztráliai Broome-tól északra fekvő távoli földek tulajdonosai az idei szezonban még csak 200 ausztrál dollárt (40 ezer forint) kérnek a turistákat szállító óceánjárók és csónakok üzemeltetőitől minden egyes kikötéskor, 2019-től azonban a látogatók fejenként 152 dollárért léphetnek rá az őslakosok földterületeire, hogy megcsodálják a mesés vízeséseket és barlangrajzokat.

A lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a térségben jelentősen megnőtt az óceánjárókkal érkező turisták száma, aminek következtében a barlangrajzok egy része megrongálódott és szemét halmozódott fel a partokon. Az őslakosok éppen ezért el is zárták a turisták elől a különleges és szent helyeik egy részét.

A turisztikai szektor illetékesei aggódnak, hogy ha más őslakos törzsek is elkezdenek belépődíjat szedni, akkor az árak az egekbe szöknek, ami hosszú távon mindegyik félre negatív hatással lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában