csalás gyanúja merült fel

2018.08.10. 09:11

Bejelentették Irakban a választások végleges eredményét

A kézi újraszámlálás után azmegszületett az iraki választások végeredménye, amely a korábbiakhoz képest nem módosult lényegesen.

A kilenc bíróból álló testület által megállapított eredmény a 18 kormányzóságból 13-ban változatlan maradt az eredeti számláláshoz képest. Négy tartományban öt jelölt helyett végül más szerzett mandátumot, de ugyanabból a pártszövetségből. Csak Bagdad kormányzóságban történt meg, hogy egy másik pártszövetség jelöltje nyert az újraszámolás után. Hadi al-Amri Győzelem nevű koalíciója eggyel több, összesen 48 mandátumot szerzett, míg az úgynevezett Bagdad Koalíció négy helyett hármat.

A választásokat május 12-én tartották. A legtöbb helyet, 54-et Muktada asz-Szadr síita hitszónok vezette pártszövetség szerezte meg.

Haider el-Abádi miniszterelnök koalíciója a harmadik lett 42 mandátummal. Önmagában egyik lista sem szerzett többséget a 329 fős parlamentben.

A bíróság júniusban rendelte el a voksok kézi újraszámolását, mert csalás gyanúja merült fel.

Címkék#Irak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában