Háború

2020.03.12. 06:22

Azonosítatlan harci gépek csapást mértek célpontokra az iraki határnál

Azonosítatlan harci repülőgépek csapást mértek több célpontra az iraki határnál lévő szíriai város, Abu-Kemál közelében – jelentette szerda éjjel a szíriai állami média, anélkül, hogy további részleteket közölt volna a légicsapásokról.

Nyugati hírszerzési források azt mondják írja a Reuters hírügynökség , hogy Albukamal az iráni támogatású milíciák stratégiai utánpótlási útvonalán fekszik, amelyen rendszeresen küldenek csapaterősítéseket Irakból Szíriába a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők támogatására.

A hírszerzési források hozzáteszik, hogy Izrael az év eleje óta már több alkalommal hajtott végre támadást a térségben lévő iráni bázisok ellen.

A szerda esti csapások néhány órával azt követően történtek, hogy rakétatámadás ért egy iraki támaszpontot, ahol amerikai katonák is szolgálnak. A Reuters hírügynökség amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a támadásban életét vesztette két amerikai és egy brit katona. A halálos áldozatokon kívül a Washington vezette nemzetközi koalíció hozzávetőleg egy tucat katonája sebesült meg, amikor 15 kisebb rakéta csapódott be a Bagdadtól mintegy 20 kilométerre északra található Tadzsi támaszponton.

Az akciót egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, de Washington az ilyen jellegű támadásokért következetesen az Irán támogatását élvező iraki milíciákat teszi felelőssé.

Az említett milíciákat tömörítő Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) az Iszlám Állam terrorszervezettől foglalták vissza 2017 végén az Eufrátesz folyó partján fekvő Abu-Kemált, és jelenleg is ők ellenőrzik a szunnita többségű törzsi várost és környékét.

Az iráni támogatású milíciák kiterjedt térségeket tartanak ellenőrzésük alatt a határ iraki oldalán is.

Irán és az Egyesült Államok között jelentősen nőtt a feszültség amiatt, hogy az amerikai hadsereg január elején a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében légicsapásban megölte Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda vezetőjét, Irán pedig válaszul január 8-án rakétákat indított két olyan iraki támaszpont ellen, ahol amerikaiak is szolgálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában