terrorizmus

2019.04.29. 23:36

Az új-zélandi merényletek megtorlásának szánt robbantást hiúsított meg Kaliforniában az FBI

Mark Steven Domingo 26 éves afganisztáni veterán egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport vasárnapi rendezvényén akart pokolgépet robbantani.

Az új-zélandi iszlámellenes merényletek megtorlásának szánt terrorcselekményt hiúsítottak meg Kaliforniában az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai – jelentették be hétfőn a szövetségi hatóságok.

Az első információk szerint Mark Steven Domingo 26 éves afganisztáni veterán egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport vasárnapi rendezvényén akart pokolgépet robbantani a dél-kaliforniai Long Beachen.

Domingót, aki pár évvel ezelőtt áttért a muzulmán hitre, még pénteken letartóztatta az FBI. A férfit tömegpusztító fegyver készítésével és tömeggyilkosságra tett előkészületekkel gyanúsítják.

Mark Domingo azt vallotta, hogy a múlt hónapban Új-Zélandon két mecset ellen elkövetett merényletet akarta volna megbosszulni. Az új-zélandi Christchurch városában márciusban egy ausztrál szélsőjobboldali férfi két mecset ellen hajtott végre fegyveres támadást, amelyben ötven embert ölt meg.

Az FBI egy beépített informátor segítségével szerzett tudomást a készülő kaliforniai terrorcselekményről. Domingo ugyanis az FBI egy fedett ügynökével vitatta meg, hogy többféle merényletet tervez. Célpontjai között zsidók, rendőrök és templomok is szerepeltek.

Különféle alkatrészeket vásárolt, s ezekből összebarkácsolt egy olyan robbanószerkezetet, amelyet távirányítással hozott volna működésbe.

Az FBI és Los Angeles illetékes hatóságai későbbre részletesebb tájékoztatást is ígértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában