gazdasági háború

2018.12.29. 16:51

Az oroszok kibővítették az ukrán árukra kivetett importtilalmat

Több mint ötven termékkel toldották meg a tilalmi listát, becslések szerint mintegy félmilliárd dollárral csökkentve ezzel az idei importját, válaszul a kijevi gazdasági szankciókra.

A szombaton megjelent kormányrendelet szerint Oroszország ezentúl nem vásárol Ukrajnától búzát, növényi olajat, gyümölcsöt és zöldséget, sört és bort, édességet, halat és halkonzervet, kaviárt, gyümölcsleveket, kenyeret és pékárut. A tilalom vonatkozik az agrártermékek feldolgozásához szükséges berendezésekre, motorokra, generátorokra, traktorokra, váltókra, transzformátorokra, kábelekre és elektromos vezetékekre, bútorlapokra és bútorokra, illetve számos más termékre.

Dmitrij Medvegyev kormányfő közölte, hogy az újabb korlátozásokkal Moszkva válaszol az ukrajnai gazdasági szankciókra.

Az ukrán kormány december 18-án hosszabbította meg egy évre, 2020-ig az Oroszország elleni gazdasági embargót, amely több mint 30 orosz termék behozatalára vonatkozik, a kenyértől és a pékárutól kezdve egészen a húsig, a halig, a kávéig, a dohánytermékekig, a teáig és a szeszes italokig.

Oroszország 2016 január elsején helyezte hatályon kívül az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodást, miután hatályba lépett a Kijev és az Európai Unió között kötött társulási szerződés gazdasági része. Oroszország automatikusan Ukrajnára is kiterjesztette azt a gazdasági embargót, amelyet az európai országok ellen foganatosított, válaszul a Krím annektálása miatt 2014 augusztusában ellene bevezetett európai szankciókra.

Az orosz szövetségi vámhatóságok adatai szerint a kölcsönös gazdasági korlátozások ellenére tavaly az előző évhez képest 25,6 százalékkal nőtt és 12,9 milliárd dollárt tett ki a két ország közötti külkereskedelmi forgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában