terrorveszély

2018.12.05. 14:15

Az amerikai követség szerint nagyon veszélyes Ausztriába utazni

Arra figyelmeztetnek, hogy kü­lö­nö­sen nagy fe­nye­ge­tett­ség­nek vannak kitéve a repterek, a lát­vá­nyos­sá­gok és a karácsonyi vásárok.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Hemis.Fr/Bibikow Walter

Egy december 3-án megjelent közleményben arra figyelmezteti az Egyesült Államok állampolgárait a Bécsben lévő amerikai nagykövetség, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve amennyiben osztrák bevásárlóközpontokat, turisztikai célpontokat, reptereket, klubokat, éttermeket, templomokat vagy forgalmas közlekedési csomópontokat keresnek fel. A figyelmeztetést a nagykövetség nemcsak a honlapján tette közzé, hanem különböző közösségi oldalakon is megosztotta.

A közlemény konkrét utasításokkal is ellátja az Ausztriában tartózkodó honfitársakat: fokozott éberséget kell tanúsítani az imént említett helyek felkeresésekor, valamint ha nagyobb embertömegbe keverednének.

Emellett ajánlott folyamatosan figyelni a helyi sajtó híreit, közlendőit – ajánlja a nagykövetség. 2015 óta egyébként is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben az ünnepi rendezvényeken Ausztriában. A menekültválság kirobbanásának évében komoly információja volt az osztrák titkosszolgálatoknak arra nézve, hogy terrorcselekményeket követhetnek el terroristák fontos csomópontokon. A rendőri készültséget tovább fokozta, hogy egy évvel később, vagyis 2016-ban egy tunéziai iszlamista kamionnal hajtott egy berlini karácsonyi vásárba, megölve a merénylet során 14 ártatlan embert.

Jól mutatja egyébként a bécsi városvezetés aggodalmát az is, hogy a múlt héten bejelentették, a pár éve sétálóutcává átalakított Mariahilfer Strassera és a környékére olyan masszív padokat, betonelemekből készül díszeket készítenek, amelyek megakadályoznak egy esetleges autóval vagy kisbusszal végrehajtott terrortámadást. Tavaly pedig az okozott meghökkenést a bécsiek körében, hogy a városháza környékére olyan acélból készült oszlopokat telepítettek, amelyek egyrészt nagyon sokba kerültek, másrészt pedig elrondítják a városképet.

Sokan azzal is megvádolták a baloldali vezetést, hogy azért éppen a városháza elé építtettek ilyen biztonsági elemeket, mert a saját biztonságukat fontosabbnak tartják, mint a lakosságét.

Borítókép: karácsonyi vásár Bécsben

Forrás: AFP/Hemis.Fr/Bibikow Walter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában