Október 23

2018.10.22. 22:50

Az 56-os események a nemzeti emlékezet részévé váltak

A felkelők és forradalmárok a következménnyel nem számolnak.

Budapest, 2018. október 22. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. október 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Saját 62 évvel ezelőtti emlékeiről számolt be Boross Péter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A volt miniszterelnök szerint az 56-os felkelők és forradalmárok nem számoltak a következményekkel és bár leverték a forradalmat, de az akkori események is a nemzeti emlékezet részévé váltak.

Boross Péter felidézte a 62 évvel ezelőtti eseményeket a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Fővárosi Tanácsnál dolgozott, amit egy munkaértekezleten érkezett egy telefonhívás, hogy mi történik az utcán. „Az egyik barátommal kimentünk a Kossuth térre, ami már majdnem tele volt. Ott hallottuk, hogy: miénk a haza, minden orosz menjen haza. Ez nagy sokkként hatott, mert bár az elmúlt években lazult a rendszer, de ennyire azért nem”. Ez után Nagy Imre tartott beszédet, amit úgy kezdett, hogy „elvtársaim”. „Az erre adott reakcióból már lehetett látni, hogy itt forradalom lesz.”

„Nemzetkategorizáló vizsgálatokat diktál a történelem, és ezekből le kell vonni a következményeket” – mondta Boross Péter. Szerinte az ilyen felkelések, forradalmak, mint a 1956-os, vagy az 1848-49-es, teljesen irreálisak. Szerinte egy spontán felkelésről volt szó 56-ban is „egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt”. A felkelők és forradalmárok a következménnyel nem számolnak. És bár mindegyik vége vereséggel végződött, de a nemzeti emlékezet részéve vált, és fontos, hogy legyen mire emlékezni, és legyen miből táplálkoznia egy nemzetnek – mondta.

Borítókép: Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. október 22-én.

MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában