Járvány

2020.02.25. 13:05

Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus

Innsbruckban két embernek is pozitív lett a tesztje. Időközben a horvát kormány is közölte, hogy megjelent náluk a vírus.

Nagy valószínűséggel ketten is megfertőződtek koronavírussal Ausztriában, Tirolban, közölte a tartományi kormány vezetője, Günther Platter. Hozzátette, még további teszteket kell elvégezni, hogy teljesen megbizonyosodjanak erről – írja a V4NA hírügynökség.

Két 24 éves, olasz állampolgárról van szó, akik Innsbruckban élnek. Mindketten önként jelentkeztek a panaszaikkal. Enyhe lázuk volt, jelenleg az innsbrucki klinikán vannak elkülönítve. Az első tesztek pozitívak lettek.

Eddig összesen 14 embert vizsgáltak meg Tirolban.

A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

Linzben pedig egy koronavírus-gyanús esetet vizsgálnak. Egy 55 éves helyi lakoson olaszországi útja után a vírus tünetei jelentkeztek.

Őt még vizsgálják, hogy valóban megfertőződött-e. A férfi Velencében járt egy csoporttal. A többieket arra kérték, hogy amíg nincs meg az eredmény, maradjanak otthon és ne érintkezzenek senkivel.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül 15 Felső-Ausztriában, 14 Alsó-Ausztriában, 8 Tirolban, 6 Salzburgban, 5-5 Karintiában és Vorarlbergben, 4 Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Horvátországban is megjelent

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy

az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek.

„Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket”

- mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában