megéri az áldozat

2018.04.19. 15:58

Ausztria bevezetheti a határellenőrzést Németország felé

Az osztrák belügyminiszter szerint a kényelmetlenségek ellenére legfontosabb a lakosok védelme.

Elképzelhető, hogy Ausztria bevezeti a határforgalom ellenőrzését Németország felé az év második felében, soros EU-elnöksége idején – mondta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter a Salzburger Nachrichten című lapban csütörtökön megjelent interjúban.

Ausztria, Németország és más európai országok ideiglenesen felfüggesztették a nyitott határok schengeni rendszerét 2015-ben, miután több mint egymillió bevándorló és menekült érkezett Európába elsősorban a Közel-Keletről.

A német kormány a múlt héten bejelentette, hogy újabb hat hónappal meghosszabbítják az ellenőrzést Németország Ausztriával közös határszakaszán. Az ellenőrzések miatt az utóbbi években időnként hosszú sorok alakultak ki a határ ausztriai szakaszán Salzburg közelében.

Az osztrák hatóságok eddig nem tartottak rendszeres határforgalmi ellenőrzéseket ezen a határszakaszon, de Kickl a lapinterjúban utalt rá, hogy ez a közeljövőben megváltozhat. „A saját népünk védelmében logikus lenne a határellenőrzések fokozása” – mondta a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által delegált belügyminiszter. „Július 1-jétől elképzelhető, hogy ellenőrizni fogjuk a Németország felé irányuló határforgalmat” – tette hozzá.

A miniszter elismerte, hogy az osztrák üzleti és idegenforgalmi szektor nem fog örülni a fokozott ellenőrzéseknek, de hangsúlyozta, hogy az emberek számára a biztonság az egyik legfontosabb dolog, és ezért sokan bizonyosan hajlandók áldozatokat hozni.

Hozzátette: a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszert „természetesen” továbbra is fel kell függeszteni Európa nagy részében. „Levelünkben egyértelműen az Európai Biztosság tudomására hoztuk, hogy fenntartjuk magunknak a jogot, hogy ellenőrizzük Ausztria valamennyi határszakaszát, még ott is, ahol korábban nem voltak határforgalmi ellenőrzések” – mondta Kickl.

Ausztria a magyarországi határszakaszának legnagyobb átkelőjén végez állandó ellenőrzéseket, de a többi határátkelők többségén egyelőre nincsenek rendszeres átvizsgálások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában