veszély

2018.11.26. 10:14

Ausztrálok százait telepítették ki a bozóttüzek miatt 

Queenslandben katasztrófahelyzetet hirdettek, ami lehetővé teszi, hogy a hatóságok szükség esetén kényszerkitelepítést rendeljenek el.

Ausztrálok százait telepítették ki otthonaikból a bozóttüzek miatt az ország északkeleti részén található Queenslandben – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

Az ilyenkor megszokottnál 10 Celsius-fokkal melegebb, szeles és száraz időjárás miatt az ausztrál államban mintegy 40 helyszínen gyulladt ki az aljnövényzet. A legkomolyabb, ötven kilométer hosszú bozóttűz a Deepwater Nemzeti Park közelében tombol. A csütörtökön fellobbant, helyenként 12 méteres lángok hat otthonban okoztak kárt, és több mint 16 hektárt égettek fel a térségben.

„A világnak ebben a szegletében eddig nem tapasztaltunk hasonló időjárási körülményeket. példátlan” – mutatott rá egy queenslandi tisztségviselő, Katarina Carroll. Hozzátette, hogy további épületek válhatnak a lángok martalékává.

A tűzoltók munkáját leginkább a szálló zsarátnok nehezíti – mondta el a tűzoltóság egyik illetékese, Paul Smeath.

A tűz „olyan gyorsasággal terjedhet, hogy nem biztos, hogy képesek leszünk megfékezni., hatalmas a forróság itt” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában