demonstráció

2018.11.30. 09:37

Ausztrália-szerte tüntettek diákok a klímaváltozás ellen

Diákok szerveztek tüntetéseket Ausztrália-szerte pénteken, hogy felhívják a figyelmet a kormány tétlenségére a klímaváltozás terén.

A megmozdulásokat a 15 éves svéd lány, Greta Thunberg ihlette, aki péntekenként iskola helyett a svéd parlament elé vonul tüntetni. A hét elején canberrai diákok vonultak utcára, ezt követően további demonstrációk szerveződtek az országban.

A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint például: „ScoMo-nak mennie kell”, Scott Morrison miniszterelnökre utalva. Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó résztvevő azt mondta: „Mindez csak a kezdet, ez az első közös sztrájkunk és mozgalmunk. (...) Folytatni fogjuk a kampányainkat, amíg nem történik valami.”

Az ország erőforrásokért felelős minisztere, Matthew Canavan azonban helytelenítette a diákok lépését, szerinte jobban tennék a gyerekek, ha az iskolában maradnának és megtanulnák, hogyan kell bányát építeni vagy kőolaj és gáz után kutatni. Hozzátette azt is: „abból, hogy a gyerekek kisétálnák az iskolából és tüntetnek, nem tanulnak semmit, legfeljebb azt, hogy hogyan kell beállni a sorba munkanélküli segélyért, ugyanis a jövőjük így fog kinézni”.

A demonstrációkon részt vevő szülők és tanárok azonban nem értenek egyet a miniszterrel, egy szülő kiemelte: „úgy vélem, ez is egy módja annak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan lehet aktív szerepet vállalni és tenni valamit egy ügyben, ami őket is közvetlenül érinti”.

Ausztrália egy főre vetítve az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó ország, ennek részben az az oka, hogy ipara nagyban függ a széntüzelésű erőművektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában