az anyák megmentője

2020.07.06. 14:43

Átadták a Semmelweis-napi elismeréseket

Aki Semmelweis Ignác és Boldog Batthyány-Strattmann László szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban.

Budapest, 2020. július 6. Lippai József, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1. Belgyógyászati Kardiológiai Osztályának osztályvezetõ fõorvosa (b) átveszi a Semmelweis-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erõforrások miniszterétõl a Semmelweis-napi elismerések átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós köszöntőjében azt mondta, Semmelweis Ignác a több ezer éves orvoslás legszebb hagyományait vitte tovább, az életet tartotta a legfontosabb dolognak, és az élet megmentése érdekében kockáztatta egészségét, életét. Felidézte, hogy ő volt az, aki pontosan felismerte a gyermekágyi láz jellegét, a betegség okát, leírta a fertőzés útját, megfigyelte a tüneteket, a panaszokat. Felfedezésével asszonyok és gyermekek százezreit, millióit mentette meg, így méltán nevezi őt az utókor az anyák megmentőjének, a legnagyszerűbb orvosnak, az emberiség jótevőjének – mondta a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án. Balról Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Bár tanait nem ismerte el a kor, Semmelweis Ignác töretlenül hitt igazában, kiállt a tudomány igazsága, szabadsága mellett.

„Ő tudta azt, amit Morus Tamás hirdetett, hogy az igazság akkor is igazság, ha egyetlen ember mondja, és akkor is igazság, ha senki sem mondja” – fogalmazott a miniszter.

A görög tragédiák hősei közé az emeli Semmelweis Ignácot, hogy nem láthatta módszerének alkalmazását életében, és halálát az a betegség okozta, amit ő ismert fel

– mondta.

Kásler Miklós Batthyány-Strattmann Lászlóról azt mondta, a szemészorvos mélyen hívő emberként megértette a másik szenvedését, a segíteni vágyás és a szolidaritás munkált benne, és gazdag arisztokrataként ingyenesen gyógyította a rászorulókat.

A kitüntetettekhez szólva Kásler Miklós azt mondta, hogy akik ezeket a díjakat kapják, törekszenek a két nagy előd szellemiségét követni.

„És aki Semmelweis és Batthyány-Strattmann szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz” – hangoztatta.

A Semmelweis-nap alkalmából Kásler Miklós Semmelweis-díjat adott át Lippai Józsefnek, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház I. sz. belgyógyászati kardiológiai osztály osztályvezető főorvosának.

Batthyány-Strattmann László-díjban tizenegyen részesültek, és tizenkilencen kaptak miniszteri elismerő oklevelet.

A díjakat Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó egészégügyért felelős államtitkár adta át.

Borítókép: Lippai József, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1. Belgyógyászati Kardiológiai Osztályának osztályvezetõ főorvosa (b) átveszi a Semmelweis-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől a Semmelweis-napi elismerések átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában