Járvány

2021.06.02. 20:37

Argentína megkezdi a Szputnyik V tömeges gyártását

Argentína megkezdi a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina helyi tömeggyártását, miután a tesztelési céllal legyártott első tételek megfeleltek az oltóanyagot kifejlesztő orosz Gamaleja Intézet minőségellenőrzésének – jelentette be szerdán Carla Vizzotti argentin egészségügyi miniszter.

Áprilisban a Laboratorios Richmond argentin cég megkezdte a vakcina tesztgyártását azzal, hogy a minőségellenőrzést követően fokozhatják a termelést.

A Latin-Amerikai országok közül Argentína kezdte meg elsőként Szputnyik V gyártását és alkalmazását. A készítményt 2020 decemberében engedélyeztette a helyi egészségügyi hatóság.

Vizzotti hangsúlyozta: a Gamaleja Intézet megerősítette, hogy az oltóanyag első és második komponensének három egymást követően legyártott tétele megfelel a minőségi követelményeknek.

„Tegnap kaptunk értesítést arról, hogy a minőségellenőrzés megfelelő eredményt hozott, ezért fokozzuk az első és a második komponens antigénjeinek importját, hogy Argentína is a Szputnyik V gyártási láncolatának részese lehessen” – tette hozzá.

Korábbi sajtójelentések szerint Argentína júniusban kezdheti meg a helyben Szputnyik VIDA néven forgalmazott oltóanyag tömegtermelését. Első körben egy-egy millió adag dózist terveznek legyártani az orosz vakcina mindkét komponenséből.

Argentína a járvány újabb súlyos hullámával küzd. A pandémia kitörése óta a dél-amerikai államban 3,8 millió az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 78 733-an hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában