Vérengzés

2020.04.20. 06:07

Ámokfutás Kanadában: legalább 16 embert megölt egy fogtechnikus (videó)

Legalább 16 embert megölt egy férfi több helyszínen a kanadai Új-Skócia tartományban a hét végén, fél napon át tartó ámokfutása során – közölte a rendőrség hétfő éjszaka legfrissebb összesítésében. A hatóságok a vérengzést nem hozzák összefüggésbe terrorizmussal.

Kanadai rendőrök a feltételezett tettest próbálják meg ártalmatlanná tenni egy benzinkúton, az új-skóciai Enfieldben 2020. április 19-én. Híradások szerint az 51 éves Gabriel Wortman rendőrnek öltözve több helyszínen legalább 16 embert megölt a kanadai tartományban a 12 órán át tartó ámokfutása során. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint április 18-án, éjfél előtt kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség közölte, hogy Wortman meghalt, de egyelőre nem tudni, hogy rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének.

Forrás: MTI/AP/The Canadian Press

Fotó: Tim Krochak

Az 51 éves tettes, név szerint Gabriel Wortman körülbelül ötven kilométeres körzetben több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skocia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban.

A rendőrség közölte, hogy ő is meghalt, de egyelőre nem világos, hogy rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének.

A rendőrség egy nappal bűncselekmény-sorozat kezdete után sem tudja pontosan, hogy a férfi a 12 órán át tartó ámokfutása alatt hány embert ölt meg, és az sem biztos, hogy a vérengzés minden helyszínéről tudomása van a hatóságoknak.

A nyomozás még tart, és nem kizárt, hogy több áldozatra derül fény.

A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes más helyszíneken folytatta a gyilkolást. A híradások szerint rendőrruhába volt öltözve, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

Chris Leather kanadai rendőrfőnök szerint korai egyelőre arról beszélni, hogy a tettes milyen indíttatásból cselekedett. Szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt tette hozzá Leather.

Brenda Lucki rendőrségi illetékes a CBC tévécsatornának nyilatkozva azt mondta: nincs arra utaló jel, hogy a gyilkosságok terrorizmussal hozhatók kapcsolatba. Wortman és az áldozatai legalábbis egyes áldozatai között látszólag nincs kapcsolat.

A helyi média hosszú órákon át csak egy rendőrnő haláláról adott hírt, aki 23 évet szolgált a rendvédelmi szervek kötelékében. Ő az áldozatokat oltalmazva vesztette életét, egyik rendőrtársa pedig megsebesült.

A tettes, Gabriel Wortman fogtechnikus volt Dartmouth városában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök ottawai sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is.

Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahogy különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.

Borítókép: kanadai rendőrök a feltételezett tettest próbálják meg ártalmatlanná tenni egy benzinkúton, az új-skóciai Enfieldben 2020. április 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában