baljós változások

2019.09.29. 08:30

Állampolgárságot adna a migráns gyerekeknek a baloldali olasz kormány

A törvényjavaslat már jövő héten a római parlament elé kerülhet. Két évvel ezelőtt az akkori baloldali kormány már próbálkozott egy ilyen javaslattal, de végül a képviselők nem támogatták az ötletet.

Olaszországban az új baloldali kormány megalakulásával változott nagyot a migrációs politika: először megnyitották a kikötőket a migránsokat szállító csempészhajók előtt, majd a hét elején aláírt máltai megállapodással már a szétosztásról is döntöttek. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a baloldal az állampolgárság megadásával akar új választókat szerezni magának.

„Az Ocean Viking kikötött Marseilles-ben és készen áll a következő tengeri misszióra” – ezt írta az SOS Mediterranée civil szervezet pénteken közösségi oldalán, ahol fotókat is közöltek arról a hajóról, amely az elmúlt hetekben százával hordta a migránsokat Európába.

Az Ocean Viking a héten már másodszor érkezett meg az olasz partokhoz, 182 illegális bevándorló szállt le róla minden gond nélkül, a hatóságok már várták őket – írja a hirado.hu.

Sürgetik az érkezők európai szétosztását

Egy hónapja – Matteo Salvini belügyminisztersége idején – még elképzelhetetlenek lettek volna ezek a jelenetek. A római migránspolitika az új baloldali kormány megalakulásával azonban nagyot változott. Ráadásul már

nemcsak a civil csempészhajók kikötését engedélyezik, hanem az érkezők európai szétosztását is sürgetik.

Hétfőn az olasz, a francia, a német és a máltai belügyminiszter szűk körben már meg is állapodott arról, hogy a Földközi-tengeren át érkező migránsokat szét kell osztani. Mindezt azok között az uniós tagállamok között, akik önként vállalják a bevándorlók befogadását. A vészmechanizmus – ahogy elnevezték az eljárást – hat hónapra szól. A pontos elosztási kvótákról pedig később egyeztetnek.

Magyarország azonnal világossá tette álláspontját:

hazánk semmiféle, a migránsok szétosztására vonatkozó kvótát nem fogad el

– erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. Bakondi György hozzátette:

az embercsempészet elleni küzdelemben, a határvédelemben és az illegális bevándorlók hazaszállításában viszont készek vagyunk együttműködni Olaszországgal.

A témát az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tűzik napirendre. Ennél pedig még korábban terítékre kerülhet az a törvényjavaslat, amely az Olaszországban született gyermekek állampolgárságáról szól.

Csütörtökön kezdenek gyorsított vitát

Az olasz parlament alsóházának alkotmányügyi bizottsága a terv szerint csütörtökön kezd gyorsított vitát arról a kérdésről,

hogyan lehet a lehető legrövidebb időn belül, állampolgárságot adni az Olaszországban született gyermekeknek.

2017-ben a hatalmon lévő baloldali kormány egyszer már megpróbálta megvalósítani ezt az ötletet. Úgy tervezték, hogy területi alapon gyakorlatilag minden olyan 12 év alatti, ott született gyereknek állampolgárságot adnak, aki legalább öt évet töltött olasz iskolákban. A törvényjavaslat végül nem kapott kellő támogatást, így megbukott.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerint nem véletlen, hogy most ismét felmerült a kérdés, hiszen mint fogalmazott:

a migráltatás óriási üzlet politikai és gazdasági értelemben is.

Olaszországba nagyjából 600 ezerre tehető az elmúlt 20 évben született bevándorló gyerekek száma. De 160 ezren vannak azok is, akik ugyan nem Olaszországban születtek, de öt évet már ott jártak iskolába – hangzott el az M1 Híradójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában