Ország-világ

2021.04.23. 16:39

Allah Akbart kiáltott, mielőtt elvágta a rendőrnő torkát a tunéziai bevándorló

Halálra késelt egy rendőrnőt egy tunéziai férfi Párizs elővárosában, Rambouillet-ben. A támadót a rendőrök lelőtték. A terrorelhárítási ügyészség vezetője egyértelműen terrortámadásról beszélt.

A helyszínt biztosítja egy rendõr 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendõrnõt a Párizstól délnyugatra fekvõ Rambouillet rendõrõrsén. A támadót a rendõrök lelõtték, õ is belehalt sérüléseibe.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michel Euler

„Nem engedünk az iszlamista terrorizmussal szemben” – írta Emmanuel Macron államfő a Twitteren, jelezve, hogy a nemzet és a kormány a megölt rendőrségi alkalmazott „családja, a kollégái és a rendőri erők oldalán áll”.

A férfit korábban bevitték a rendőrségre, így tudja az LCI hírtelevízió, vagyis valamilyen ügyben gyanúsított volt.

A halálos áldozat egy rendőrnő, a BFM hírtelevízió tudósítása szerint a tunéziai migráns elvágta a nyakát.

A Le Figaro szerint bement a rendőrségre a tunéziai férfi, nem volt gyanúsított, rendőrségi ismerősükre hivatkozva írják ezt. Ha mindez igaz, akkor a férfi egész egyszerűen gyilkolni ment a rendőrségre – írja az Origo.

Videofelvételről készített kép, amely a helyszín közelében készült 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendőrnőt a Párizstól délnyugatra fekvő Rambouillet rendőrőrsén
Fotó: Clement Lanot / MTI / AP

A gyilkosról annyit lehet tudni, hogy 2009-ben érkezett Franciaországba, tunéziai állampolgár, és egyelőre nem tudják, hogy volt-e egyáltalán tartózkodási engedélye. Ami biztos: nem volt nyilvántartott, terroristagyanús személy.

Rendőrségi források szerint a tragédia 14 óra 20 perckor történt a 26 ezer lakosú település rendőrőrsének bejáratánál a két biztonsági kapu között. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor mögöttük a kapu bezáródott, elővette a kést, és a kapu másik oldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer lálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.

A rendőrség a kora esti órákban házkutatást tartott az elkövető Rambouillet-ban található otthonában.

A francia média a részletekkel kapcsolatban egymásnak ellentmondó híreket közölt, de ez annyiban érthető, hogy a francia belügyminisztérium sohasem siet a tájékoztatással, amikor bevándorlóhoz köthető, terrorizmussal erősen kapcsolatba hozható gyilkosságról van szó – írja az Origo.

A Le Parisien például úgy tudja, hogy nem biztos, hogy a 36 éves tunéziai férfi saját iratait találták meg a gyilkos zsebében. Ha viszont valóban a saját iratai voltak nála és nem lopott papírok, akkor a bevándorló állítólag két éve letelepedési engedélyt kapott.

Videofelvételről készített kép, amely a helyszín közelében készült 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendőrnőt a Párizstól délnyugatra fekvő Rambouillet rendőrőrsén
Fotó: Clement Lanot / MTI / AP

A BFM hírtelevízió szerint a meggyilkolt rendőrnő 49 éves volt és két kisgyereke volt. Éppen pihenőidejéből jött vissza, és a rendőrőrs üveggel körbevett előterében találkozott a gyilkossal, aki szintén akkor lépett be az előtérbe. Azonnal elvágta a rendőrnő torkát.

Az ügyben a nyomozást a terrorellenes ügyészség vette át, s „hivatali személy terrorista meggyilkolásának” vádjával indított eljárást.

Videofelvételről készített kép, amely a helyszín közelében készült 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendőrnőt a Párizstól délnyugatra fekvő Rambouillet rendőrőrsén
Fotó: Clement Lanot / MTI / AP

A Le Figaro szerint Jean Castex miniszterelnök és Gerald Darmanin belügyminiszter is a helyszínre tart. Nem sokkal fél 5 után meg is érkeztek. Macron elnök éppen repülőgépen ült, Csádból ment haza, a meggyilkolt csádi elnök temetésén volt.

Jean Castex a twitteren a szokásos üzeneteket küldte, a rendőrnőt hősnek nevezte, de a terrortámadás kifejezést ekkor még kerülte – írja az Origo.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő közölte, hogy Jean Castex miniszterelnök a történtek helyszínére utazik – számol be az MTI.

„Franciaország elvesztette egyik mindennapi hősét egy végtelen gyávaságból elkövetett barbár cselekedet következtében”

– jelentette ki Castex, aki szerint Párizs térsége újból terrorizmus áldozatává lett.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy ugyanezen a környéken, a Párizshoz közeli Yvelines megye egyik másik településén, Magnaville-ben 2016-ban két rendőrt szintén késsel ölt meg egy dzsihadista.

Felidézte a Samuel Paty történelemtanár elleni tavaly októberi dzsihadista támadást is, amely szintén a közelben történt. A tanárral azért végzett egy 18 éve csecsen iszlamista, mert megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren erősítette meg a késeléses támadást, egyben közölte, hogy szintén a helyszínre utazik. A kormánytag azt is bejelentette, hogy

a kormány megerősíti a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsök és a csendőrségek bejáratánál.

A Les valeurs actuelles hetilap szerint Allah Akbart üvöltött a tunéziai férfi, mielőtt elvágta a rendőrnő torkát. Ők egyébként úgy tudják – nem lényegi részlet természetesen – , hogy a rendőrnő éppen távozott a rendőrőrsről, amikor az előtérben megtámadta a férfi – számol be a portál.

Később az AFP megerősítette az információt, azaz, este 6 órakor már egészen biztossá vált, hogy

Allah Akbart kiabált, mielőtt gyilkolt. Ezután Jean-Francois Ricard, a terrorelhárítási ügyészség vezetője már egyértelműen terrortámadásról beszélt.

A francia vádhatóság szerint az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint is a tettes azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”

Az ügyészség a mobiltelefonja átvizsgálását követően közölte, hogy az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott. A nála talált személyi papírok szerint Jamel G.-nek hívják.

Jóllehet az elkövető indítékai nem ismertek, a támadás módja (késes támadás), célpontja (hatóság) és ideje (péntek, a muzulmánok szent napja) dzsihadista támadásra utal.

Valérie Pécresse, a párizsi regionális tanács elnöke a BFM TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy nem zárható ki a terrorista indíték.

Valerie Pecresse, Ile de France régió vezetője nyilatkozik a helyszín közelében 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendõrnõt
Fotó: Michel Euler / MTI / AP

Philippe Benassayam képviselő, akinek választókerülete a térségben van, részvétét nyilvánította a történtek miatt. Figyelmeztetett, hogy jobban meg kell védeni a rendfenntartókat, mert szerinte szinte napi rendszerességű támadásoknak vannak kitéve.

„Ugyanazok a szörnyűségek követik egymást” – írta Marine Le Pen jobboldali politikus Twitter-oldalán. Úgy fogalmazott, hogy mindig „ugyanazokról az iszlamista indítékokról” van szó.

A Le Figaro alapján az Origo azt írja, a tunéziai migráns 10 éven át illegálisan élt Franciaországban. Azt nem tudni, hogy két évvel ezelőtt hogyan jutott legális papírokhoz.

Egy rendőrségi forrás korábban még arról számolt be, hogy a támadó nem kiabált iszlamista jelszavakat, amikor tettét elkövette. Hozzátette,

az elkövető egy 36 éves tunéziai állampolgár volt, 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt

– írja az MTI.

Jamel G. környezetéből három embert péntek este őrizetbe vettek. Nyomozati források szerint az egyikük fogadta be magához 2009-ben az elkövetőt, amikor Franciaországba érkezett.

Borítókép: A helyszínt biztosítja egy rendőr 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendőrnőt a Párizstól délnyugatra fekvő Rambouillet rendőrőrsén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában