gazdasági válság

2019.01.18. 11:46

A zimbabwei kormány ismét leállíttatta az internetet

A dél-afrikai országban hétfő óta tüntetéseket tartanak, ezekre a kormány erőszakkal válaszolt.

A zimbabwei kormány ismételten az internetszolgáltatás teljes leállítására kötelezte a szolgáltatókat – közölte egy helyi médiacsoport pénteken.

Az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, az Econet közleményben tudatta: arra kaptak utasítást a kormánytól, hogy további értesítésig teljesen állítsák le az internetszolgáltatást. A vállalat közölte, hogy kénytelen végrehajtani az utasítást, amíg a bíróság a rendelet jogszerűségét vizsgálja. Az internet leállíttatása miatt a Dél-afrikai Médiaintézet (MISA) és a Zimbabwei Ügyvédek az Emberi Jogokért (ZHLR) elnevezésű ingyenes jogi szolgáltatást nyújtó szervezet be is jelentette, hogy bírósághoz fordul.

A dél-afrikai országban – eredetileg az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt – hétfő óta tüntetéseket tartanak, ezekre a kormány erőszakkal válaszolt. A tiltakozó akciók során hivatalos adatok szerint hárman haltak meg, de jogvédők szerint az áldozatok száma ennél jóval több. A héten több mint 600 embert vettek őrizetbe a demonstrációkkal összefüggésben. Zimbabwét számos nemzetközi bírálat érte a történtek miatt.

A Zimbabwei Orvosszövetség az Emberi Jogokért (ZADHR) nevű szervezet csütörtöki beszámolója szerint orvosaik 172 embert kezeltek különböző állami és magánkórházakban hétfő óta, mikor a tüntetések elkezdődtek az ország fővárosában, Hararéban, valamint az ország második legnagyobb városában, Bulawayóban.

A kormány kritikusai szerint a 2017-ben hatalomra került Emmerson Mnangagwa ugyanúgy erőszakkal igyekszik elnyomni a másként gondolkodókat, mint elődje, az agg Robert Mugabe, akit puccsal távolított el az ország éléről az ország hadserege. Mnangagwa a gazdasági növekedés beindítását ígérte, de bírálói szerint ez a mai napig várat magára.

Zimbabwe gazdasága a múlt évtizedben gyakorlatilag összeomlott, ami arra vezethető vissza, hogy elkobozták a magángazdálkodók földjeit. Egy évtizeddel ezelőtt a zimbabwei dollár gyakorlatilag megsemmisült. Az utolsó hivatalos adatok szerint 2008 júliusában 231 millió százalékos hiperinflációt jeleztek, amely az év novemberére becslések szerint 79,6 billió százalékra gyorsult. Az országban ma a legtöbben amerikai dollárt és dél-afrikai randot használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában