Járvány

2020.11.22. 10:39

A Vöröskereszt is segít a hazai koronavírus-szűrésekben

Elsősorban adminisztratív munkával támogatják a szűrőpontokon dolgozókat önkénteseik – mondta a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Kardos István az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: a Vöröskereszt önkéntesei már a koronavírus-járvány első hullámában is segítették az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatellátását. Az elmúlt hetekben az OMSZ-szel és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve a mobil szűrőpontokon végeztek munkát a Vöröskereszt önkéntesei és dolgozói Budapesten négy helyszínen, valamint hétvégenként Vácon és Cegléden.

A főigazgató elmondta: az őszi toborzásukra jelentkező, csaknem 200 önkéntesből mintegy 130-an már teljesítettek szolgálatot. Hozzátette: az elmúlt hetekben nemcsak Budapesten és környékén volt feladatuk, hanem Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Somogy megyében is.

Az önkéntesek egyrészt a mentésirányításban a kiértesítéssel, a szűrésre várókkal való telefonos egyeztetéssel, a mobil szűrőpontokon pedig adminisztratív feladatokkal segítik a munkát, de vannak olyanok is, akik a szűrésekben vesznek részt – ismertette. Hozzátette: ügyelnek arra, hogy kit milyen feladatra vonnak be, a veszélyeztetett korcsoportot igyekeznek távol tartani a kockázatos tevékenységektől.

Hangsúlyozta:

továbbra is várják önkéntesnek jelentkezését, amit a Vöröskereszt honlapján megtalálható rövid kérdőív kitöltésével lehet megtenni.

Kardos István kitért arra a több mint tízmillió forintos adományozásra is, amit a Magyar Olimpiai Bizottsággal olimpikonok felajánlásaiból juttattak el négy kórház – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, az Új Szent János Kórház, illetve a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet – és az OMSZ részére.

Ebben a járványhelyzetben jól hasznosítható eszközök szerepeltek – fertőtlenítő, beteghordó, gyógyszeradagoló berendezések, lélegeztetőgépek – melyek megkönnyítik az ellátásban részt vevő szakemberek munkáját – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában