ünnepi időszak

2019.12.18. 12:17

A vonatok és a buszok menetrendje is változik

A MÁV szerdai közleményében azt írta, hogy december 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok.

Budapest, 2019. szeptember 4. A magyar megfelelõvel rendelkezõ, határon túli állomásnevek feltüntetését múlt hónapban hirdette meg a MÁV. A kettõs írásmód bevezetésére fokozatosan kerül sor, amelynek elsõ lépése, hogy a MÁV-START nemzetközi járatainak nyomtatott iránytábláin és a Keleti pályaudvar összesítõ kijelzõin mától – szeptember 6-tól pedig a Déli és Nyugati pályaudvarokon is – olvashatók a magyar nyelvû megfelelõvel is rendelkezõ határon túli települések elnevezései. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Balaton József

A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, január 2-án, csütörtökön viszont már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

Az előzetes becslések szerint december 20-án és 23-án is várhatóan több mint 100 ezren utaznak majd.

A tömeges visszautazás miatt január 1-jén délután és január 2-án reggel, az iskola szünet vége miatt pedig 5-én várható majd napi 100 ezret meghaladó utasforgalom. A vasúttársaság ezért a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül – a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsival kiegészített – InterCityket is indít.

A MÁV a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért azt javasolja az utazóknak, hogy a menetjegyet váltsák meg interneten vagy a mobilos applikációban, ahol 10 százalékkal olcsóbbak a jegyek. Továbbá a januári bérleteket is érdemes január 5. előtt megvenni.

A szokásos kedvezmények az ünnepi időszakban is érvényesek. A 26 éven aluliak – de már nem tanulók – 33 százalékos kedvezménye december 20-án 10 órától január 1-jén éjfélig vehető igénybe.

Volán

A Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy a buszok 21-én szombaton a szabadnapi, 22-én a munkaszüneti menetrend szerint közlekednek, a hét első munkanapját megelőző napra meghirdetett járatok azonban nem járnak.

23-án a tanítási szüneti menetrend szerint, 24-én a szokottnál ritkábban, korlátozásokkal, 25-26-án a munkaszüneti menetrend szerint, szintén korlátozásokkal közlekednek a buszok. 27-én és 28-án a szabadnapi, 29-én a munkaszüneti, 30-án és 31-én a tanítási szüneti, január 1-jén a munkaszüneti, 2-án és 3-án pedig szintén a tanítási szüneti menetrend lesz érvényben.

Szilveszter éjszaka és Újév hajnalban egyes járatok nem, vagy korlátozásokkal közlekednek, egyes településeken a helyi járatok eltérhetnek a fentiektől – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a menetjegyeket érdemes időben megvásárolni, a decemberi helyi és helyközi bérletek pedig január 7-én éjfélig érvényesek.

Bővebb tájékoztatás a www.mavcsoport.hu és a www.volanbusz.hu/hu/hirek/hirek/hir/34708 honlapon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában