Tripoli ostroma

2019.06.29. 10:10

A török hajók megtámadását rendelte el a líbiai Haftar tábornok

A török hajók és a líbiai török érdekeltségek megtámadását parancsolta fegyvereseinek a fővárost, Tripolit és a nemzeti egységkormány erőit támadó Halifa Haftar tábornok.

A kelet-líbiai ellenkormányhoz hű parancsnok csapatai, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) már három hónapja próbálja bevenni a fővárost, egyelőre sikertelenül.

Az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmari tábornok pénteken a kelet-líbiai Bengáziban azt állította, hogy Törökország közvetlenül beavatkozik a Tripoli ellen folytatott harcba. Támogatást nyújt a szárazföldön és a levegőben. Ezt tette a fővárostól 75 kilométerre fekvő Garján városban is – mondta a szóvivő, aki hozzátette, Törökország részt vesz a harcokban, katonákat és eszközöket bocsát – a szerinte – felkelő erőknek.

A nemzetközi közösség által elismert nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait a főváros elfoglalására. Az offenzíva a főváros déli részén elakadt, az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

Garján elvesztésének megtorlására most Haftar elrendelte, hogy az LNA légiereje megtámadja a líbiai vizeken tartózkodó hajókat, valamint az országban működő török vállalatokat, amelyeket ezentúl Haftar erői törvényes hadi célpontoknak tekintenek. A parancs részeként egyben megtiltotta a Líbiából Törökországba tartó és onnan az országba érkező légi járatok közlekedését. A szóvivő nem adott magyarázatot arra, hogy csapataik miképpen szereznek érvényt ennek a parancsnak, ugyanis a líbiai légitársaságok Tripoliból és nyugat-líbiai Miszráta városból közlekednek Törökországba. Ezek a területek nem állnak az LNA ellenőrzése alatt.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában