Járvány

2020.06.11. 23:27

A tagállamok jóváhagyásával vásárolhat oltóanyagot az Európai Bizottság

Az EU az előállításhoz szükséges beruházások jelentős részét előre kifizetné.

Az európai uniós tagállamok felhatalmazását kéri az Európai Bizottság, hogy koronavírus elleni, „hatékonynak tűnő” oltóanyagokat vásárolhasson gyógyszeripari vállalatoktól – közölték brüsszeli források csütörtökön.

Az ismertetett javaslatok értelmében az EU az előállításhoz szükséges beruházások jelentős részét előre kifizetné, azzal a feltétellel, ha a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Ezt az EU vészhelyzeti alapjából finanszíroznák, amelynek költségvetése jelenleg 2,4 milliárd euró, de a tagországok kormányai kiegészítő támogatást nyújthatnak a büdzséhez.

A terv részeként a bizottság javaslatot tesz a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozására vonatkozó szabályozási követelmények ideiglenes enyhítésére is.

A klinikai tesztelés alatt álló oltóanyagok elvileg már megvásárolhatóak, kivéve azokat, amelyeket kizárólag az Egyesült Államokban gyártanak, miután Washington korábban jelezte, hogy az ott gyártott vakcina addig nem vihető ki külföldre, amíg belföldön szükség van rá.

A névtelenséget kérő tisztségviselők szerint amennyiben pénteken a tagállamok egészségügyi miniszterei támogatják az elképzelést, a brüsszeli testület jövő héten hivatalos javaslatot tesz a vakcinák beszerzésével kapcsolatban.

Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában