Járvány

2020.06.10. 23:16

A Szép-kártyákról indult be a hazai turizmus

Újra beválni látszik a forgalomösztönző eszköz.

Budapest, 2013. augusztus 22. A Google munkatársa triciklin (j) a Halászbástya és Mátyás-templom közötti Szentháromság téren készít felvételeket 2013. augusztus 22-én. Elõzõleg sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a napokban elkezdik fényképezni az autóból be nem járható budapesti városrészeket a Google Street View (utcakép) szolgáltatás számára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A koronaválság kezelésére is beválhat a korábban is ezen eredeti célból bevezetett gazdaságmentő eszköz a turizmusban: a kormányzati támogatással megerősített Szép-kártyák feltöltései és a költekezések már májusban megugrottak, ami megalapozza, hogy az idén ismét főként a forgalomösztönző béren kívüli juttatási elemre támaszkodhatnak a belföldi szolgáltatók – írja a Magyar Nemzet.

Kezd magára találni a hazai turizmus és a vendéglátás a tavaszi teljes leállás után a nyár elejére, erre az OTP Szép-kártya legújabb adatai utalnak. Ebből sejthető, hogy ahogy az előző gazdasági krízis után, évekkel később idén is beválni látszik a kormány azon válságra adott gyors intézkedése, amely tovább emelte a pihenőkártyákkal járó adókedvezményeket, illetve lényegében megduplázta a munkavállalók által elkölthető összegeket a turizmusban.

Ezzel egyértelműen a belföldi turizmusban működő vállalkozások forgalmát igyekeznek ösztönözni úgy, hogy a több mint egymillió kártyatulajdonos munkavállaló béren kívüli juttatásaként a pihenési, rekreációs lehetőségek gyarapodtak minden tekintetben.

Látszik a fordulat

Májusban már látszott a forgalomösztönző hatás: a tavaszi megtorpanás után a Szép-kártyás feltöltések összege ekkor már meghaladta az egy évvel korábbi értéket, a költéseké pedig megközelítette az előző évi azonos havi számokat – közölte a legnagyobb Szép-kártya-kibocsátó társaság.

Az OTP Pénztárszolgáltató előrevetíti, hogy a nyáron tovább bővül a kafetériából finanszírozott belföldi fogyasztás a turisztikai szolgáltatások területén, vagyis még többen és még nagyobb összegeket költenek majd a Szép-kártyákról.

Idén áprilisban, elsősorban a veszélyhelyzet miatt szükséges korlátozások következtében a költések összege 24 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ehhez képest májusban az OTP Szép-kártya birtokosai mindössze hét százalékkal költöttek kevesebbet, mint egy éve ilyenkor. A visszaesés a szálláshelyi költéseket érintette a leginkább, de a pozitív változás már itt is egyértelmű.

Kedvezményesen

A költésekből is látható, hogy az elmúlt hónapok elsősorban az otthonmaradásról és a kivárásról szóltak. Erre reagáltunk mi is, amikor a kibocsátók közül elsőként elengedtük a lejáró, két évvel korábbi feltöltések után felszámított díjat – közölte Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a korlátozások megszűntével ismét használni kezdték a kártyákat a felhasználók.

Jelezte, hogy áprilisban a szálláshelyfoglalásra használt előlegfizetések összege a tavalyi érték harmadára esett vissza, májusban viszont már megállt a kedvezőtlen irányba mutató trend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában