Szijjártó Péter

2019.07.01. 14:52

A Romániát érintő magyar álláspontot is befolyásolhatja a magyarellenesség

A tárcavezető megjegyezte, hogy a magyar-román kapcsolat egészen a közelmúltig nemzetközi téren is eredményes volt.

Az erősödő magyarellenesség a Romániát érintő magyar álláspontot és döntéseket is befolyásolhatja – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően.

A kisebbségben élő magyarok miatt fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat. Emiatt

sajnálatos, hogy a magyarellenes indulatok a román politikai élet legfelsőbb szintjeit is elérték

- mondta Szijjártó Péter.

A jó viszony nem csupán az ottani magyarságnak, hanem Romániának is kedvezne, hiszen európai ügyekben és kereskedelmi kérdésekben is együttműködésre számíthatna Magyarországtól

- tette hozzá.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a magyar-román kapcsolat egészen a közelmúltig nemzetközi téren is eredményes volt, és szimbolikus jelentőségű, hogy sikerült rendezni a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyét.

A feszültségkeltést azonban vissza kell utasítani, Magyarország ezért akár nemzetközi színtéren is fel fog lépni magyarellenesség ellen

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter az uniós intézményvezetők megválasztására utalva kijelentette, hogy Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos és egyértelmű.

Nem számíthat a magyar támogatásra az a jelölt, aki nem tiszteli az európai nemzeteket, nem becsüli a keresztény értékeket, és nem akarja megállítani a migrációt – közölte a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában