dühös a fegyverlobbi

2019.04.03. 12:29

A pittsburghi városvezetés szigorított a fegyvertartási szabályokon

A jogszabály-csomagot azután készítették, hogy tavaly októberben a város egyik zsinagógájában tizenegy emberrel végzett egy lövöldöző.

Az Egyesült Államok Pennsylvania államában fekvő város kizárólag demokrata párti politikusokból álló tanácsának zöld jelzését követően már csak Bill Peduto polgármester ellenjegyzése szükséges az új rendelkezések hatályba lépéséhez.

Corey O'Connor, a városi tanács tagja elmondta: kemény küzdelemnek néznek elébe, miután a fegyverlobbi valószínűleg bíróságon támadja majd meg az új jogszabályokat. „De az emberek véleménye lassan változni kezd, és egyre nyitottabbak a fegyvertartás valamiféle korlátozására” – jegyezte meg.

A három jogszabályból álló csomagon a végszavazás előtt változtattak, pontosan annak érdekében, hogy bíróság előtt könnyebb legyen megvédeni. Az egyik törvény eredeti formájában tiltotta volna a gépfegyverek birtoklását, de a módosított verzió már csak azt kötötte ki, hogy tilos ilyen típusú fegyvereket használni nyilvános helyeken. Pennsylvaniában állami hatáskörbe tartozik a fegyver- és lőszerbirtoklás szabályozása, és az önkormányzatoknak tilos jogszabályt alkotniuk a kérdésben. A fegyverviselés támogatói arra készülnek, hogy hivatali visszaélés miatt pert indítsanak a pittsburghi városvezetés ellen.

Pittsburghben egyszer már megpróbálták betiltani a gépfegyvereket 1993-ban, de az állami törvényhozás érvénytelenítette az intézkedést. Az ügyben elmarasztaló ítélet született a pennsylvaniai legfelsőbb bíróságon is, amely szerint a városi tisztségviselők átlépték hatáskörüket.

A fegyvertartás az Egyesült Államokban az alkotmány 1791-ben elfogadott második kiegészítése értelmében alkotmányos alapjog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában