Illegális bevándorlás

2018.06.01. 05:50

A migránsok támogatásának felülvizsgálatát szorgalmazza Salvini

Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga vezetője arra kérte csütörtökön Giuseppe Conte új miniszterelnököt, hogy fordítson kiemelt figyelmet arra az ötmilliárd euróra, amelyet a költségvetésben az országban lévő migránsok támogatására különítettek el.

Erről a politikus támogatói előtt beszélt csütörtök este a svájci határhoz közel eső Sondrióban.

„Én ezt jelentősen megvágnám. Nekem ez egy kicsit soknak tűnik. Némileg másként fogunk hozzáállni a dolgokhoz, mint eddig” – magyarázta a leendő olasz belügyminiszter.

„Olaszország kapui nyitva állnak a rendes emberek előtt, ám azok, akik kuplerájt csinálni jönnek ide, és azt gondolják, hogy életük végéig eltartathatják magukat, egy útra szóló jegyet kapnak haza” – foglalta össze elképzeléseit a jobboldali Liga vezetője.

Az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányzásáról Salvini azt mondta: nem ígér csodákat, de azt szeretné, ha pár hónap múlva „egy kicsit kevesebb adó, egy kicsit több biztonság, egy kicsit több munkahely és egy kicsit kevesebb illegális bevándorló” lenne Olaszországban. Mint mondta: Olaszország a világ legszebb országa, s az olaszoknak semmi okuk, hogy a németekre, a franciákra vagy a luxemburgiakra irigykedjenek.

„Azzal fogunk foglalkozni, hogy Olaszország ismét Európa főszereplője legyen” – szögezte le a jobboldali pártvezér.

„Udvariasan, de határozottan mondom, már elegem van azokból a kormányokból, akik a markukat tartva mentek Brüsszelbe, hogy Olaszországnak is jusson egy kis falat. Senki sem engedheti meg magának, hogy tolvajnak, hazugnak, ingyenélő semmirekellőknek, élősködőknek állítson be minket” – hangsúlyozta Matteo Salvini.

A nap folyamán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy elege van abból, hogy Dél-Olaszország relatív elmaradottságát annak tudják be, hogy az EU nem segített eleget.

„Olaszország szegényebb részeiről az olaszoknak kell gondoskodniuk. Ehhez több munkára, kevesebb korrupcióra van szükség, és komolyságra. Segíteni fogunk, ahogy mindig is segítettünk, de ne menjünk bele abba a játékba, amely az EU-ra tolja a felelősséget” – mondta egy brüsszeli rendezvényen az elnök, de a bizottság szóvivője szerint Juncker szavait kiragadták szövegkörnyezetükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában