Határok átlépése

2018.06.24. 11:28

A migrációs minicsúcsnak nem sok haszna lehet

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint eredménytelennek ígérkezik az illegális bevándorlással foglalkozó vasárnap délutáni uniós találkozó. Az értekezletet az olasz-német, illetve az olasz-francia diplomáciai feszültség is terheli.

This handout picture obtained on June 22, 2018 from the German NGO 'Mission Lifeline' shows migrants onboard the Lifeline sea rescue boat at sea on June 21, 2018. Italy said on June 21, 2018 that it would seize two rescue migrant ships, one of which is stranded in the Mediterranean carrying over 200 migrants, adding that they were "illegally" flying the Dutch flag. The ships Lifeline and Seefuchs, of the German NGO Mission Lifeline and Sea Eye, "will be seized by the Italian government and directed into our ports" to launch an investigation into their legal status, announced Italy's infrastructure minister Danilo Toninelli. The announcement comes after Italy's new populist government earlier this month refused to take in the Aquarius rescue ship, carrying some 630 migrants, sparking an EU migration row. / AFP PHOTO / Mission Lifeline / Hermine POSCHMANN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MISSION LIFELINE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A szakértő az M1 aktuális csatornán azzal indokolta véleményét, hogy – mint mondta – a csúcson részt vevő országok álláspontja eltér a kérdésben, és elmaradt a döntéshozatal előkészítése.

Megjegyezte: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eredetileg ellenezte a minicsúcsot, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel német kancellár kérésére hívott össze.

Hozzátette: az Olaszország és Németország közötti véleménykülönbség sem segít abban, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek.

Az MTI vasárnapi tájékoztatása szerint az olasz-német nézeteltérés mellett egyéb feszültségek is terhelik a találkozót. Az olasz sajtó beszámol arról, hogy az új olasz kormány Franciaországgal, Németországgal és már Spanyolországgal is „precedens nélküli diplomáciai háborúban” áll, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mégis kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra.

Mint írják, Róma nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között. Elemzők szerint azonban Giuseppe Conte javaslata puszta gesztus lehet Berlin irányába: Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgyis kijelentette, hogy Olaszország egyetlen egy migránst sem vesz vissza.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz: Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is egyenes támadásba lendült a római kormánnyal szemben.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy a római kormány precedens nélküli diplomáciai háborúban áll, amivel a dél-európai migrációs útvonalra tudta irányítani az EU-országok figyelmét.

A francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította, elejét vették a helyzet enyhülésének. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság. Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Emmanuel Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.

Borítókép: migránsok a Lifeline mentőhajón. Forrás: AFP / Hermine Poschmann / Mission Lifeline

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában