még nincs vége

2019.09.07. 09:00

A meggyengült Dorian hurrikán Kanada felé halad

Észak-Karolina partjai után továbbmegy, az államban már kihirdették a hurrikán-riadót.

Észak-Karolinában elsősorban a part mentén fekvő, festői kis szigetvilágban – amelyet Outer Banksnek neveznek – pusztított a hurrikán. Ocracoke szigetét az esőzés és az óceán hullámai csaknem teljesen elöntötték, a szigetet és az ott élőket a vihar elszigetelte a külvilágtól.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó bejelentette, hogy a mentőcsapatok készen állnak, és várhatóan helyi idő szerint szombaton reggel – amikor Ocracoke megközelíthetővé válik – megkezdik a szigeten rekedtek kimentését. A kormányzó információi szerint

a vihar a szigeten nem követelt halálos áldozatot.

Az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő államban több mint 135 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül. Az egyes erősségű hurrikán pénteken este fordult a nyílt vizek felé,

az amerikai Országos Hurrikán Központ jelzései szerint lassan az északkeleti Massachusetts állam, majd Kanada felé tart.

Közben pénteken este lezárult az a vita, amely az amerikai sajtóban folyt arról, hogy Donald Trump amerikai elnök tévedett-e, amikor a déli Alabamát is a hurrikán várható áldozata között nevezte meg. Trump még vasárnap Twitteren azt írta, hogy Georgia, Észak-és Dél-Karolina mellett Alabamát is – mint fogalmazott – „valószínűleg az előre jelzettnél keményebben sújtja majd” a vihar. Későbbi sajtótájékoztatóin az elnök a Fehér Házban térképet is mutatott, amelyen Alabama is a vihar által veszélyeztetett államok között szerepelt. Az alabamai meteorológiai szolgálat Twitteren cáfolta ezt, Trump azonban kitartott álláspontja mellett, azzal érvelve, hogy információi szakemberektől származnak. Pénteken este az Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) közleményt adott ki, amelyben bejelentette: az elnököt korábban arról tájékoztatták, hogy a Dorian hurrikán viharos széllökései elérhetik Alabamát is. Az erről szóló jelentést a NOAA még a múlt héten szerdán adta ki, illetve küldte meg a Fehér Háznak – olvasható a hivatal közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában