tragédia

2019.04.11. 19:20

A második világháború hazlovi magyar áldozataira emlékeztek

Az amerikai hadsereg német lőszert szállító vonatnak vélte a magyar egyetemistákat Németországból Magyarországra szállító személyvonatot.

A második világháború utolsó napjaiban életét vesztő 36 magyar állampolgárra emlékeztek a nyugat-csehországi Hazlov temetőjében csütörtökön, a tragikus esemény 74. évfordulóján a település önkormányzatának, Magyarország prágai nagykövetségének, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek (BME), a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ), valamint a prágai Ady Endre Diákkörnek a képviselői.

Az 1945. április 11-én Hazlovban történt tragédia oka egy amerikai tiszt későbbi elmondása szerint az volt, hogy

az amerikai hadsereg tévesen német lőszert szállító vonatnak vélte a magyar egyetemistákat, professzoraikat és családtagjaikat Németországból Magyarországra szállító személyvonatot, s ezért légitámadást hajtott végre ellene.

Az egyetemistákat 1944 decemberében a nyilas kormányzat kényszerítette arra, hogy tanulmányaikat Németországban folytassák. Az egyetemisták a háború vége előtt megpróbáltak visszatérni Magyarországra.

Az amerikai vadászgépek este hét óra után kezdték el bombázni a vonatot, majd a szerelvényből a közeli erdőbe menekülni próbáló civileket géppuskával is lőtték.

A ma ismert adatok szerint az amerikai támadásnak a helyszínen 23 halálos áldozata volt, míg 63-an súlyos sebesüléseket szenvedtek.

Utóbbiak közül 13-an a közeli As városának kórházában vesztették életüket.

Az áldozatok között volt a Budapesti Műszaki Egyetem három professzora, három mérnök tanársegéde, húsz mérnökhallgatója, hét szigorló orvosa és három családtag.

A magyar áldozatok közül tízen-tízen a hazlovi temetőben két tömegsírban, hárman különálló sírban nyugszanak. Az asi kórház temetőjében nyugvó 13 magyar áldozatra időközben már rátemettek, így a mai sírfeliratokon a nevük már nem szerepel.

„Ezekben a sírokban olyan, többnyire fiatal emberek vannak, akik nem Hazlovba indultak, mégis itt maradtak örökre.

Ennek egyetlen oka, hogy rossz időben, rossz helyen voltak” – jelentette ki megemlékezésében Lenka Dvoráková, Hazlov polgármestere.

Boros Miklós prágai magyar nagykövet beszédében köszönetet mondott a helyieknek, konkrétan a néhány éve elhunyt Alzbeta Sztuková asszony családjának, hogy évtizedeken keresztül gondozták a magyar tömegsírokat.

Dunai László, a BME dékánja azt mondta, hogy

a Műegyetem saját halottainak tekinti a hazlovi tragédia áldozatait és a jövőben gondoskodni kíván a sírokról.

A hazlovi magyar tömegsírokat – amelyeket 1995-ben emléktáblával jelöltek meg – eddigi főleg helyi civilek gondozták, most ezt a munkát a CSMMSZ Karlovy Vary-i egyesülete, valamint a prágai Ady Endre Diákkör vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában