Szíria

2018.12.20. 12:30

A kurdok az Iszlám Állam újjáéledésétől tartanak az amerikai csapatkivonás nyomán

Az Egyesült Államok szíriai szövetségesei úgy tekintik, hogy Washington magukra hagyta lojális szövetségeseit.

Az Egyesült Államok által támogatott, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveres szervezet csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az előző nap bejelentett szíriai amerikai csapatkivonás az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet újjáéledéséhez és a kelet-szíriai harcok kiújulásához fog vezetni.

Az SDF közleménye szerint az amerikai csapatkivonásnak veszélyes következményei lesznek a nemzetközi stabilitásra. Ez a döntés politikai és katonai vákuumot hoz létre a régióban, ellenséges erők karmai közé lökve az ott élő népeket – áll a közleményben.

Donald Trump amerikai elnök döntése a csapatkivonásról riadalmat okozott Washington kurd szövetségeseinél, akik az Egyesült Államok legmegbízhatóbb partnerei Szíriában, és a leghatékonyabb szárazföldi erőt jelentik az Iszlám Állam elleni harcban.

Az amerikai csapatkivonást az Egyesült Államok szíriai szövetségesei úgy tekintik, hogy Washington magukra hagyta lojális szövetségeseit, és amely Törökországot a kurdok elleni azonnali offenzívára késztetheti.

Abdel Karim Umar, az SDF szóvivője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy egy török támadás okozta káosz oda vezethet, hogy dzsihadisták ezrei szabadulhatnak ki a fogságból.

Ezek a harcosok szülőhazájuk számára nagy problémát jelenthetnek.

Az Egyesült Államok által felfegyverzett és kiképzett Népvédelmi Egységek (YPG) irányítása alatt álló SDF Szíria északi és keleti részén nagy területeket foglalt el az Iszlám Államtól.

Fogolytáborai tele vannak IÁ-harcosokkal és családtagjaikkal, köztük sok külföldivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában