botrány

2020.05.04. 08:12

A kolumbiai hadsereg több mint száz ember személyes adatait kutatta

A hadsereg kolumbiai és külföldi újságírók, politikusok, jogászok és civilszervezetek bizalmas adatai után kémkedett.

A kolumbiai hadsereg állítólag legalább 130 ember személyes adatait fürkészte ki tavaly.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) képviselete a latin-amerikai államban és helyi újságírók is a kolumbiai hadsereg állítólagos kémkedési botrányának kivizsgálását követelték vasárnap. A Michelle Bachelet ENSZ emberi jogi főbiztos által vezetett OHCHR aggodalmát fejezte ki a többi között a jogvédők munkássága elleni támadásokkal kapcsolatos panaszok miatt.

A Semana helyi lap pénteken közölte, hogy a kolumbiai hadsereg legalább 130 ember után kémkedett. A lap értesülése szerint ahhoz, hogy a hadsereg a kolumbiai és külföldi újságírók, politikusok, jogászok és civilszervezetek bizalmas adataihoz hozzáférhessen a más országokkal folytatott katonai együttműködés céljára létrehozott alapokból használtak fel pénzeszközöket. Hírügynökségek megjegyezték, hogy különösen szoros a katonai együttműködés az Egyesült Államokkal.

Carlos Holmes Trujillo kolumbiai védelmi miniszter pénteken tizenegy katonai tisztségviselő menesztését jelentette be, szombaton pedig a főügyész vizsgálatot indított a vádak miatt.

A Semana úgy tudja, különösen a The New York Times amerikai lap korábbi dél-amerikai tudósítóját, Nick Caseyt vették górcső alá. Casey ugyanis a többi között egy állítólagos katonai utasításról tudósított, aminek értelmében a biztonsági műveletekben megölt bűnözők és lázadók számát a ténylegesnél magasabban kell feltüntetni.

A sokáig polgárháború tépázta Kolumbiában ez sokakat a falsos positivos botrányra emlékeztetett, amelyben katonák civileket gyilkoltak le, hogy aztán megölt gerillaharcosokként jelentsék őket a kvóták teljesítése és a jutalmak megszerzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában